Dokumentar

Kirken som tilfluktsrom

En radioserie om kirkeasyl

Background

Kirken som tilfluktsrom

Lytt til episode 1 (ca 23 min):

  • cover play_arrow

    Kirken som tilfluktsrom ep 1 - AHPL radiOrakel

Lytt til episode 2 (ca 37 min):

  • cover play_arrow

    Kirken som tilfluktsrom ep 2 - AHPL radiOrakel

Lytt til episode 3 (ca 31 min):

  • cover play_arrow

    Kirken som tilfluktsrom ep 3 - AHPL radiOrakel

Lytt til episode 4 (ca 32 min)

  • cover play_arrow

    Kirken som tilfluktsrom ep 4 - AHPL radiOrakel

Det finnes eldgamle tradisjoner om hellige steder som asylum, beskyttelse for mennesker på flukt. I antikken hadde både Romerriket og de greske bystatene hellige lunder der fredløse kunne få pause fra forfølgelse, og tilsvarende ordninger fantes i antikkens Israel og Judea. Kristendommen har ført tradisjonen videre og kirker og klostre har gjennom historien gitt ly til så mange at det i middelalderens Europa ble nedtegnet lover som regulerte bruken av kirkeasyl.

I Norge ble imidlertid kirken lite brukt som tilfluktsrom etter at borgerkrigstiden ca. 1130 – 1240 tok slutt. Kirken var ikke lenger trygg: Birkebeinerne brente Elgseter kloster i Nidaros og drepte Hertug Skule og hans følge. Men 750 år senere skulle kirker og menighetshus på ny åpne dørene. Etter at Regjeringen i februar 1993 besluttet å returnere flyktninger fra Kosovo til en provins truet av krig og preget av apartheid-liknende tilstander begynte fortvilte og redde kosovoalbanere å strømme til. Et drøyt halvår senere satt nesten 700 mennesker i mer enn 130 kirkeasyl over hele landet. Tusenvis av aktivister og menighetsfolk støttet opp med tid, penger og politisk press.

Kirken som tilfluktsrom er en radioserie / podcast i 4 deler som ser på hvorfor kosovoalbanerne flyktet, hva kirkeasyl er og hvilke allianser som oppsto. Serien er produsert for radiOrakel av Alf Haakon Pietruszka Lund med støtte fra Statens Medietilsyn og Stiftelsen Fritt Ord.

Takk til:

  • alle som har bidratt med sin stemme
  • min nærmeste familie for moralsk støtte og tålmodighet
  • Stine Kvam og Turid Sætermo for å tenne gnisten som satte prosjektet i gang
  • Kaja Borg, Kari Lund og Andreas Foldberg for verdifulle innspill til produksjonen
  • Line Bliksås for grafikk
  • Emine S. Hoti for tillatelse til å bruke sangene Qjan kta gur og Mora rrugen mora

Episode 1: Gamle tradisjoner og moderne politikk

Varighet ~ 23 min.

Illustrasjonsbilde, fokus på kirken som tilfluktsrom
Fokus på kirken som tilfluktsrom. Bilde: Line Bliksås / Canva.

Episoden ser på kirkeasylets historie i Norge, bakgrunnen til Kosovo og borgerkrigen i Jugoslavia og Regjeringens beslutning om å returnere flyktninger fra Kosovo.

Intervju: Nufri Lekaj (leder for Helsingforskomiteens Balkangruppe).

Lydkilder:

Musikk:

  • Emine S. Hoti – Qjan kta gur (egen utgivelse)
  • Utdrag: Bogus Blimp – King inst. King (CD 2000 Cords.wires)

Tekstkilder:

Episode 2: Kirkeasyl!

Varighet ~ 37 min.

Kirken som tilfluktsrom. Ilustrasjon: Line Bliksås / Canva.

I episode 2 får vi fortellinger fra Tromsø, Sauherad og Oslo. Støttekomiteen for kirkeasyl i Oslo etablerer en vaktordning i Baptistkirken i Hausmanns gate og vi hører utdrag fra vaktboka. Er det paranoia, eller holder faktisk overvåkningspolitiet øye med kirken?

Intervjuer: Eline Øwre (aktivist Tromsø / Elverhøy kirke), Sigrid Haukvik (menighetsrådsleder Sauherad og Nes sogn), Hans Morten Haugen (leder i Utenrikskomiteen, Norges Kristelige studentforbund) og Billy Taranger (pastor Oslo 1. baptistmenghet).

Lydkilder:

Tekstkilder:

Musikk:

  • Emine S. Hoti – Mora rrugen mora (egen utgivelse)
  • Utdrag: Gatas Parlament – Ti mot en (CD 2002: Holdning over underholdning)
  • Utdrag: KRS One – Sound of da Police (CD 1993: Return of the Boom Bap)

Episode 3: Familien Morina og dragekvinnen Kaltrina

Varighet ~ 31 min.

Kirken som tilfluktsrom. Ilustrasjon: Line Bliksås / Canva.

Episode 3 forteller om hemmelige transporter, usikkerhet og håp. Vi møter familien Morina som var kirkeasylanter i Drammen baptistmenighet.

Intervjuer: Gunn Hansen (medlem Drammen baptistmenighet), Shukrije, Bashkim og Kaltrina Morina (kirkeasylanter i Drammen baptistmenighet), Nufri Lekaj (leder for Helsingforskomiteens Balkangruppe).

Lydkilder:

Tekstkilder:

Musikk:

  • Emine S. Hoti – Qjan kta gur (egen utgivelse)

Episode 4: Sivil aksjon!

Varighet ~ 33 min.

Kirken som tilfluktsrom. Ilustrasjon: Line Bliksås / Canva.

Kirkeasyl tar stor plass i samfunnet i 1993, og skaper et engasjement som kan måle seg med miljøvernaksjonene i Mardøla og Alta. Prester i fullt seremonielt utstyr flytter gudstjenesten ut på gata, bærer bannere og synger We Shall Overcome. Etablissementet blir skremt og daværende Justisminister Grete Faremo antyder at aksjonen er en fare for demokratiet.

Intervjuer: Hans Morten Haugen (leder i Utenrikskomiteen, Norges Kristelige studentforbund), Grethe Melby (aktivist Oslo, Støttekomiteen for Kirkeasyl), Jørgen Johansen (fredsaktivist og medforfatter Den nødvendige ulydigheten [Folkereisning mot krig, 1998]), Nufri Lekaj (leder for Helsingforskomiteens Balkangruppe), Eline Øwre (aktivist Tromsø / Elverhøy kirke), Billy Taranger (pastor Oslo 1. baptistmenghet), Sigrid Haukvik (menighetsrådsleder Sauherad og Nes sogn), Jorunn Folkvord (aktivist Oslo, nestleder Rød ungdom), Shukrije Morina (kirkeasylant i Drammen baptistmenighet) og Gunn Hansen (medlem Drammen baptistmenighet).

Lydkilder:

Tekstkilder:

Musikk:

  • Emine S. Hoti – Mora rrugen mora (egen utgivelse)

Anbefalinger:

Lytt også til vår serie Kirkeasylantene på Senja


Nyheter


Dokumentar

Sølvfilen på Rilleslange 24.05.21

Dagens Rilleslange er presentert av Sølfilen podcastkollektiv! Del 1 ‘Hong Kong, en by i forandring’ Denne podcasten handler om Hong Kong og utviklingen fra 2014 til 2019. I 2014 oppsto den fredelige bevegelsen The Umbrella Movement også kalt Occupy Central, denne gikk langsomt i oppløsning og i 2019 ble protestene […]

todayMay 24, 2021


0%