Lines Lune Landing

30. januar │Jessica Kiil besøker Lines Lune Landing

todayJanuary 29, 2022

Background
Foto: Tonje Sivertsen

Jessica ble født i Bukavu i Den demokratiske republikken Kongo i desember 1973, og er en kongolesisk/norsk artist som siden sin tidlige alder alltid fant virkelig trøst i musikk. Inspirert av musikken til de ledende afrikanske kvinnelige sangerne i barndommen, Abeti Masikini og Mbilia Bel, Miriam Makeba. Jessica kommer fra stammen Shi i Bukavu, Øst Kongo. Samme sted som Nobelpris-vinner; lege Denis Mukwege kommer fra. Nobels fredspris for 2018 gikk til Mukwege og Murad. Duoen deler prisen for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Jessica begynte som sanger i et kirkekor, hvor hun ble valgt til president for ungdomskoret på St Francois Xavier i 1990. To år senere begynte hun å konkurrere i popmusikk i lokale band med ungdommen i byen Bukavu, som førte henne til en offisiell start på musikkarrieren. Hun har spilt på store arrangementer og festivaler rundt om i Norge, som Musikkens Dag med gruppen AMUN (African Musician in Norway), Du Store Verden ledet og satt opp programmet på noen av scenene, til støtte for en privat organisasjon. I 2014 ble Jessica valgt til å opptre på Amani-festivalen i Øst-Kongo. I 2010 og 2012 ble Jessica valgt ut til å opptre for Melafestivalen på Rådhusplassen i Oslo, og i 2000

Barnebok

Jessica gir også ut sin første barnebok!

Jeg har hun skapt en afrikansk prinsesse som likner på oss ‘back home’ og som ikke er laget av Disney. Gjennom historien i boka gir jeg barna kunnskap om bærekraftig utvikling. Jeg forteller om biene og om hvordan vi kan hjelpe dem, som vi igjen er avhengig av at hjelper oss. Bien er veldig viktig for Kongo

Dronningens ‘soldater’ eller ‘arbeidere’ blir kalt babla-bier. Boken lærer barna hvordan noe så lite som en bie — kan forhindre en sultkatastrofe og er en blanding av fantasi og virkelighet. Jessica forteller at hun sendte bokmanuset til flere forlag, men ingen ville satse på boken. Så da gjorde hun som med musikken og tok saken i egne hender. Hun startet eget forlag! Hun jobber digitalt mellom Norge og Kongo og ser på seg selv som en fin brobygger mellom de to landene.

[separator type=”thin”]

[separator type=”thin”]

Perle Noire

I 2009 stiftet hun Perle Noire. ‘De sorte perlene’ som hennes far kalte gatebarna i Kongo. Hun startet med å gi skolegang til 10 jenter og 10 gutter. I dag har Perle Noire 120 barn. Et av barna går i dag på universitetet. Perle Noire er en Norsk stiftelse som driver med hjelpearbeid i det fattige og belastede landet Kongo. Humanitært arbeid har alltid vært en av Jessicas store lidenskaper. Siden tenårene har hun vært bekymret for tenåringene som må bo på gaten fordi de ikke har noe annet sted å bo, eller noen som bydde seg om dem. Perle Noire kjemper for tenåringer og mødre i hjembyen Bukavu, som har havnet i prostitusjon. I løpet av tre år har Perle Noire reddet mer en 185 tenåringer fra prostitusjon gjennom stiftelsens syprosjekt.
[separator type=”thin”]
Jessica Kiil på Spotify

Jessica Kiil – The story behind Perle Noire (Mama Africa del 1 til 3)

Livestream

 

Written by: Lines Lune Landing

Previous post

0%