Lines Lune Landing

13/10 | Årabrot slipper ‘Of Darkness and Light’

todayOctober 12, 2023

Background

Årabrot tar turen til Lines Lune Landin på selveste slippdagen 13/10-23! 'Of Darkness and Light'

'Of darkness and Light'

Årabrot slipper album 13/10

radiOrakel FM 99.3

Det er en tidløshet i musikken til Årabrot; akkurat når du tror du har pekt ut en innflytelse eller et referansepunkt, vil det unnslippe grepet ditt, vri og snu seg i uventede retninger, og forme en lyd som er virkelig unik.

man and woman on field gray tones

De to siste tiårene har Årabrot skiftet form gjennom flere iterasjoner; de har vist seg i forskjellige former og størrelser, omfattet forskjellige stemninger og utforsket ytterområdene til forskjellige sjangre, og likevel har de aldri hørt annerledes ut enn som seg selv. 2023 varsler ankomsten av deres tiende studioalbum, “Of Darkness and Light” – som det er god grunn til å feire.

Kjetil Nernes har vært kjernen og konstanten i Årabrot, og i en god stund har et annet hjerte banket ved siden av hans i perfekt samklang. En partner i livet, kjærligheten og musikken. Karin Park har bidratt i Årabrot i ulik grad i ti år, og på “Of Darkness and Light” er hennes nærvær både forankret og forsterket. Paret bor sammen i en kirke i den svenske landsbyen der Karin vokste opp, der de designer sitt eget domene hvor de pleier barna sine, håndverket og sine kreative visjoner.

“Of Darkness and Light” tok lang tid med å ta form og bli til en helhet. Kjetils produktive låtskrivingsevne gjorde at noen sanger hadde vært bortgjemt i årevis i påvente av at tiden føltes riktig og miljøet rundt skulle blomstre. Andre låter ble skrevet under større press i månedene før albumets innspilling. Etter å ha overlevd strupekreft for snart et tiår siden, snakker Kjetil om rusen som følger etter å ha fått en ny sjanse i livet. Men, til slutt kryper normalitetens uunngåelighet tilbake i dagliglivet; pausen i livebandaktiviteten i 2020 ga en mulighet til å nullstille og gjøre opp status. “Det var visse ting jeg måtte ta opp angåendemeg selv,” sier
han, “jeg snakker om menneskelige ting, som sinne, frustrasjon, bitterhet, anger … men ikke uten håp”.

Albumets tittel refererer til Nietzches Thus Spoke Zarathustra – en filosofisk tekst sentrert rundt selvovervinnelse, om å overskride våre egne begrensninger. Eller som Kjetil sier: “Du er nede for telling, og du må selv reise deg og finne en måte å gjøre det hele bedre på”.

play_arrow

Verdens eldste kvinneradio

Med albumet ferdig skrevet nølte Kjetil når det kom til selve innspillingen, og trodde at rett produsent og rett studio ville åpenbare seg for ham. Tilfeldighetene rådet da Alain Johannes navn ble nevnt i samtaler mellom felles venner. Noen få tekstmeldinger og en telefon senere var Alain om bord, og han skulle tilbringe en måned med paret i Sverige. Alains Curriculum Vitae lyder som en “hvem er hvem” innen rockemusikk; han er en dyktig musiker selv (opptrer med størrelser som PJ Harvey, Queens of the Stone Age og Them Crooked Vultures, og hadde også sitt eget band, Eleven, og opptrer for tiden under sitt eget navn).

Han har også mange års erfaring som en produsent under beltet. Det var arbeidet hans med Mark Lanegans album fra 2020, “Straight Songs of Sorrow“, som brakte ham opp i Kjetils sinn før skjebnen grep inn og bringte dem sammen.

Karing Park og Kjetil Nernes fra bandet Årabrot (Foto: Thomas Knights)
Da Alain erklærte at “magefølelsen min er alltid rett” dro han sporenstreks til Djura Missionshus AKA Årabrot kirke i august 2022 for å starte arbeidet. Det var et kort mellomspill der Kjetil fulgte Alain til London hvor han opptrådte på Wembley sammen med The Foo Fighters. I stedet for å være en distraksjon, ga helgen tilbragt sammen med de formative heltene hans en injeksjon av inspirasjon og positive vibber, og betydde at han var i stand til å ta med seg et dryss rock’n’roll-magi tilbake til Sverige. Trioen tilbrakte flere uker sammen, vevde arbeidet sitt rundt familielivet, og satte sammen puslespillbrikkene som skulle utgjøre “Of Darkness and Light” – deres første utgitte album der absolutt alt er innspilt i kirken. Resultatet er et bona fide rockealbum – under elektrifiserende finér av skimrende synther og sofistikert gnist, banker et tungt rockehjerte

Heart EP-en fra 2022 la noen brødsmulespor hvis man skulle ønske å finne noen av
inspirasjonene som kan oppdages i luften rundt disse ti låtene. Ord yter knapt rettferdighet til det viscerale, altopplslukende begjæret som ligger bak deres insisterende rop på “We Want Blood” -et fottrampende, hymnisk fremstøt som ligger midt i albumet. Andre steder sitter skumle mordballader plassert sammen med feirende «fuck yeah»-øyeblikk av glede; deres avkortede tilnærming til instrumenterin reduserer ikke lydens rikdom.

Årabrot kommer strålende til sin rett i en live-setting – der Kjetil holder fortet med liturgisk flamboyance, mens Karin gir seg over til en hypnotisk rytme de selv har laget. Paret er mest elektrifiserende å være vitne til når de opptrer; deres symbiotiske hengivenhet er til å ta og føle på når de opptrer i klærne de ble gift i. Og sangene på “Of Darkness and Light” høres ut som om de er laget bare for å oppleves i en live-setting – ingen lysshow og ingen pyroteknikk er en match for deres apokalyptiske festligheter .

Vær trygg, så lenge det er pust i kroppene deres, vil dette paret bli beskrevet som forkynnere av rock and roll under det neonopplyste Årabrot-korset! Det går rykter om at det blir en konsert her i Oslo mot slutten av Januar – følg med! Del 1 av intervjuet kommer kl. 17:00 – fredag 13. oktober på Lines Lune Landing (Hele intervjuet sendes lørdag/natt til søndag 15. okt. fra kl. 01:00) | radiOrakel FM 99.3. Du kan strømme alle våre sendinger direkte fra vår hjemmeside – eller din nettradio-app!

Finn ut mer om bandet

Sjekk ut hjemmesiden til Årabrot

Merch, musikk og turnedatoer - ta en titt på bandets hjemmeside

Her >>
Sjekk ut hjemmesiden til Årabrot
Background
Programmer 1:01 am trending_flat 1:01 am
Onsdag 4:00 pm trending_flat 5:00 pm
Fredag 5:00 pm trending_flat 6:00 pm
Søndag 12:00 pm trending_flat 1:00 pm

Written by: Lines Lune Landing

Previous post

Two men in window

Lines Lune Landing

Brutter besøker Lines Lune Landing søn. 8/10 kl. 12:00!

Søster utgir Brutter Fredrik og Christian Wallumrød besøkte meg i studio i forbindelse med slipp og vi skal snakke om alle låtene på albumet! Du får del 1. søndag 8. okt. kl. 12:00 og del 2. neste søndag - 15. okt. kl. 12:00. Og hvis du vil oppleve duoen live - har du mulighet 12. oktober. Da spiller nemlig Brutter på Dunk i Oslo  - det blir slippkonsert! Sjekk ut […]

todayOctober 7, 2023

0%