aktivisme

Himmelblå Desember 2023

todayDecember 22, 2023

Background

Denne høsten var det 20 år sida jeg starta på RadiOrakel. Det sammenfaller også med at det er 20 år sida jeg dro til Palestina som solidaritetsarbeider første gang. Stort kalas var under planlegging denne høsten, men så skjedde plutselig folkemord.

Når vi reiser til Palestina på den måten, lover vi det palestinske folk å aldri slutte å fortelle om dem. Alle som har fulgt de forskjellige programmene jeg har jobba med på ROR opp igjennom, har fått høre mye palestinsk musikk. Denne fordypningen har jo også ført til min interesse for folkedanser fra Midtøsten & NordAfrika, som mange har fått bevitne fortolkninger av. Jeg har en hel del tanker om folkedansens betydning for flyktningers identitet & samhold.

Av respekt for alle som lever med traumatiske erfaringer, vil jeg komme med en slags trigger warning: Herfra blir det endel beskrivelser av krigens brutaliteter. Og noen ting er så stygge at jeg ikke vil skrive om dem. Hvilke tanker går gjennom hodet ditt når du skal prøve å sove om natta? Dette er noen av mine.

Om vi bare ser død & elende, kan det være vanskelig å ta innover seg folks egenverdi og liv. Men mennesker er ikke tall. De er spedbarn som ikke rekker å få fødselsattest, før de får dødsattest. Kvinner som blir drept, mens de føder. Helsepersonell & presse som blir drept på jobb. Familier som får tilbake kroppene til sine drepte kjære (utlevert fra okkupantens militære) som mangler nyrer & hjerter, og andre vitale organer. Tusenvis av folk som ligger og blør ihjel, og ikke får verdig gravferd, fordi det var umulig å hente dem ut fra ruinene, mens bombing pågår. Flesteparten av de drepte er vanskelige å identifisere, fordi de er skadet til det ugjenkjennelige. Mennesker som ikke orker mer- og legger på svøm, fordi de veit de blir skutt, om de svømmer for langt ut. Total traumatisering av generasjoner. Den 16 år lange blokaden av Gaza, som plutselig ble hermetisk. Hensynsløs bombing, kombinert med angrep på bakken og utsulting av befolkningen. Effekten av mangel på reint drikkevann, mat, søvn og ordentlige sanitetsforhold. Folk på flukt stuet sammen på altfor liten plass. Dette er oppskriften på epidemier. Mengden eksplosiver som tilsvarer flere atombomber. Nytt kapittel i Bestialitetens Historie. Sjukehusene har nå innført en ny kode i journalene sine: WCNSF- Wounded Child No Surviving Family.

Mange av de israelske gislene er sivile, og mange av de drepte under terrorangrepet 7.Oktober var også sivile. Deres pårørende innser nå at staten Israel, som krever at alle jødiske innbyggere bruker flere år av livene sine i militæret, er mer opptatt av å utslette palestinere, enn av å redde israelere.

Jeg tenker også på palestinerne på Vestbredden, mange av dem barn, som sitter uten lov & dom på ubestemt tid, noen så lenge som 15 år, i israelsk “administrativ forvaring”. (Det er et strategisk verktøy Israel benytter for å fengsle palestinere som ikke har begått lovbrudd, men som staten vil fjerne fra det palestinske sivilsamfunnet. Særlig utsatt er studenter, journalister, menneskerettighetsaktivister, advokater, kunstnere og kulturarbeidere: Når viktige samfunnsbyggere blir fengslet, lammes utviklingen og arbeidet de var i gang med.) Særlig gutter som nærmer seg å fullføre skole, blir systematisk utsatt for denne strategien. De blir kidnappet fra sengene sine, brutalisert i fengsel, og kommer tilbake til sivilsamfunnet med altfor voksne erfaringer.

Jo, også de ekstremt voldelige israelske bosetterne, mange kommer rett fra USA. De som angriper og ydmyker palestinere i alle aldre. De som brenner og forgifter oliventrærne som vokser på den Jorda de påstår er hellig for dem.

(Flere tanker: Majoriteten av Gazas befolkning/Over 2millioner drevet på flukt. Nesten halvparten av Gazas befolkning er barn. Fosforbomber. Våpenindustrien kan skryte av at produktene deres er “Tested in combat/ field tested”. Krigsforbrytelser. Folk begravd levende. “Kirurgisk krigføring”- er det å drepe leger, bombe sjukehus og tvinge pasienter på flukt…? Kontrasten til julefredsglansbilde. Overveldende å ta innover seg all lidelsen. De aller fleste drepte er 5år gamle barn. Sionisme er et europeisk koloniseringsprosjekt, støttet av britisk imperialisme. Mange av Gazas innbyggere er etterkommere av palestinere som ble tvunget på flukt da Staten Israel ble oppretta. Krig er terrorisme med større budsjett! Staten Israel fikk nå sitt påskudd for å gjennomføre sin “endelige løsning” ovenfor palestinerne. Staten Israels rosa-vasking: Misbruk av skeives identitet i krigspropaganda. Not in our name! Ekkel følelse å skulle ta juleferie nå- som om folkemordet trykkes på pause til over nyttår? Makthaverne er så tafatte, ordlyden i vedtak skal diskuteres opp og ned i mente, mens grusomhetene fortsetter.)

Slagordet “To exist is to resist” er ganske vesentlig i palestinernes kamp. Det er mange måter å gjøre motstand på, og mange bruker kulturen som redskap. Folk danser ofte dabke på demonstrasjoner. The Freedom Theatre i Jenin- der venner av meg ble arrestert for å drive kulturell motstand, og traumebearbeiding for barn. (Staten Israel har lenge forsøkt å dehumanisere palestinerne, og palestinske kunstnere er en svært viktig motstemme mot dette. Deres fortellinger truer det israelske narrativet, der palestinere fremstilles som «terrorister» eller «human animals». )

Når palestinere demonstrerer fredelig, som the Great March of Return, blir de likevel angrepet. Og media er sjelden interessert i å fortelle om de ikke-voldelige demonstrasjonene som foregår regelmessig i Palestina. “Those who make peaceful revolution impossible, will make violent revolution inevitable” som J.F.Kennedy sa.

En annen ting. Gjennomkorrupte Benjamin Satanyahu veit godt at hans politiske karriere egentlig er over, og prøver hardt å vise seg som en mektig mann. Er det ikke vanligvis derfor statsledere gjennomfører blodige avledningsmanøvre? Staten Israel sier de skal utslette Hamas-fundamentalistene, men for hver person de dreper, multipliseres mengden personer som blir radikalisert. Israeli Occupation Forces (IOF) bruker konsekvent ydmykelse som psykologisk krigføring. Hadde staten Israel faktisk først og fremst vært opptatt av sikkerhet, hadde de da ikke vært så sadistiske? IOF setter sine egne innbyggeres liv i fare.

Men det finnes også jødiske og israelske grupperinger som ikke identifiserer seg med staten Israels politikk: JewsAgainstTheOccupation, If Not Now, Rabbis4Ceasefire, Anarchists against the wall, B`Tselem, Breaking the Silence, Conscientious objectors/Refuseniks, New Profile, Standing Together, Machsomwatch, Rabbis for human rights, Peace Now, Women in black, Coalition of women for peace, Jerusalem Center for Women, NA’AMOD, Jewish voice for peace, Australian Jewish Democratic Society, Bat Shalom, European Jews for a Just Peace, Independent Jewish Voices, Jewish Socialists’ Group, Judar för israelisk-palestinsk fred, Jews for Justice for Palestinians- for å nevne noen. Disse stemmene burde høres oftere.

Vesten ofrer det palestinske folket, for europas dårlige samvittighet ovenfor det jødiske folk. 7.Oktober burde ikke overrasket noen. Dette har vi sett komme i årevis. Vi har prøvd å rope varsko, det er begrensa hvor uhumant man kan behandle mennesker, før de får nok. Normaliseringen av tiår på tiår med okkupasjon, fortielsen av de daglige angrepene. Vi er mange som skammer oss over å være norske, når “landet vårt” er med og finansierer og profitterer på blodbadet. Også våre folkevalgte da, de som later som de ikke gjenkjenner et folkemord når de ser ett, fordi det ville medført ansvar og konsekvenser. Og det holder ikke å bare si at man er “bekymret”. Gjør noe for faen. Yallah!

Det er så mye jeg vil skrive om, det er viktig at folk veit hva som skjer, men om folk blir følelsesmessig avstumpet, kan aktivismen dø bort. Vi må bevare det humane i oss, om vi er “in it for the long run”. Det foregår jo også en kamp om narrativet. Benytt troverdige kilder, ikke fyll opp hodet ditt med unødvendig støy, det er faktisk vår forbanna plikt som medborgere av menneskeheten, spør du meg. Hvis verden består, vil ikke våre etterkommere tilgi oss, om vi bare sto og så på- og lot alt dette skje.

Ser du meg i virkeligheten, huk gjerne tak i meg og spør- jeg har uendelig mye jeg vil fortelle. Og så får vi akseptere at vi er bare mennesker, som ikke alltid føler oss sterke nok. Men radio er et nyttig verktøy! Lag deg en varm kopp te, tenn et lys, pakk deg inn i et ullteppe, og tre inn i rommet vi skaper, og opplev musikken, i fellesskap med de andre som skrudde på radioen samtidig med deg. Dans om du vil. Jeg lover deg- det hjelper.

Viktig melding- lytt til radio! Himmelblå mandager kl.13-14, og torsdager kl.17-18 (Oslo tid)

Written by: Himmelblå

Previous post

0%