Ungdommen er ikke død, de bare lukter rart!

Det er sant! Radio Folkefest har vært på Hove - en helt ren og skjær populærmusikalsk festival! Nyhetsbulletin! Sjokkrapport! Grensesprengende journalistikk! Radio Folkefest gjør kommersiell festival. Det er ikke gamle dager lengre.

Det er sant! Radio Folkefest har vært på Hove – en helt ren og skjær populærmusikalsk festival! Det er ikke gamle dager lengre.

Quart-stiklingen Hove feiret 5-årsjubileum i år, og om ikke pop-rock-festivaler generelt er vårt nedslagsfelt, er ihvertfall jubileer og feiringer det. Radio Folkefest sendte dermed sitt yngste redaksjonsmedlem, som ankom festivalområdet på fredag, en dag for sent til å måtte forholde seg til torsdagens festivaldilemma: Hvor høyt elsker du Robyn? Hvor dypt er ønsket ditt om å bli en meme? Er du villig til å kle deg naken, bli smurt inn i kroppsmaling for så å konkurrere med Robyns egne trademark deige-dansing ute i regnet, foran kameraene, i sånn røft 8-9 timer? Det finnes det ingen svar på. Det var torsdag. Fredagen kom med sine egne dilemmaer.

Hver tenåring er en øy
Det å ankomme et slikt festivalområde siste kvelden – etter at 20 000 frilynte tenåringer har fått leve ut en rekke dagbokøyeblikk der i tre dager alt – er som å slumpe over Sodoma i dets siste dager. De fleste der inne har overgitt seg til lovløse tilstander og en indre logikk som sier at det er livet utenfor som er unaturlig. Når Radio Folkefest rykker inn på området, er det en skitten og fandenivolsk forsamling som surkler rundt på Tromøya. Intimgrenser har blitt oversteget. Moralske og hygienebaserte gråsoner har oppstått. Scener tatt rett ut fra “Fluenes herre” utspiller seg rundt oss. Du kan forestille deg hvor lettet vi var: Ungdommen er ikke død, de bare lukter rart!

Folkemusikk vi kunne hørt
Vi gjorde vårt beste for å tilpasse oss miljøet. Og musikk var det også på denne ungdomsfesten: Folkefest-redaksjonen kom for sent for å oppleve festivalens eneste folkemusikalske alibi (romslig definert) – britiske Gold Panda som kanaliserer indisk og japansk folkemusikk i en særs heldig elektronisk miks. Vi kom også for sent for ska-reggea-pop-ynglingene i Razika, som kun dager tidligere på sitt impulsive ungdomssvis takket nei til hotellrom og andre artistgoder for å holde det hele ekte og leve blant Folk Flest på festivalcampen. Vi gikk glipp av Kirsten Dunst som gaflet i seg vaffel på vaffel backstage. Men vi gikk også glipp av troperegnet – og kom fram akkurat da Tromøya hadde tørket, solen tittet frem og man ikke så rullesteinsstranden for bare Cheap Monday-bukser.

Norsk suksess
Vi fikk med oss to veldig solide norske band – Your Headlights Are On og Montèe – og noen mindre imponerende romfrekke typer fra tidlig 2000-tall: Kaizers Orchestra. Ellers var houseprodusent og Mikke Mus-entusiast Deadmau5 en uhyggelig påminnelse på at 90-tallet kan komme tilbake for å hjemsøke oss når som helst. Odd Future var nok fint for de som liker mannsjåvinisme, homofobi, rasisme og andre nærliggende kategorier. Og Hovefestival er fint, også for oss som har kommet litt opp i årene – til andre halvdel av tjueåra.

Følg med de neste ukene for fortsettelsen av Folkefests festivalsommer!

Spilleliste HOVE
Gold Panda – You
Your Headlights Are On – Diskobar
Montèe – Faith
Razika – Why We Have To Wait
Tylor the Creator – Yonkers
Deathcrush – Lesson #2 (for Cliff Burton)

More from Radio Folkefest

Radio Folkefest avlyser

I sammenheng med de siste dagenes hendelser, har Radio Folkefest valgt å...
Read More