2 000 000 kvadratmeter skog

Folkemusikkens første bud er: Du skal ikke stille spørsmålstegn ved det som er, eller hva som er, folkemusikk. Og folkemusikere er unike som snøflak, er det ikke slik det er? I Radio Folkefests nærstudier av den musikalske mentalitet, har vi likevel klart å skrape sammen noen fellestrekk. Det er for eksempel ikke alle av dem som lever på riktig side av loven.

Folkemusikkens første bud er: Du skal ikke stille spørsmålstegn ved det som er, eller hva som er, folkemusikk. Og folkemusikere er unike som snøflak, er det ikke slik det er? I Radio Folkefests nærstudier av den musikalske mentalitet, har vi likevel klart å skrape sammen noen fellestrekk. Tidligere i vinter snakket vi om musikere som – med mer eller mindre hell – har søkt seg til politikken. Det er heller ikke alle av dem som lever på riktig side av loven.

Mange av de største musikere i historien har hatt problemer med å respektere lovens lange arm. Noen genre er kanskje mer belastet enn andre – med norsk svartmetall og alle former hiphop som de mest opplagte. Men også den amerikanske rootsmusikken har sine svart-og-hvit-stripede. Hørt om den gangen Johnny Cash i en av sine mer nedsausete, alkoholiserte perioden brant ned 2000 mål skog av en nasjonalpark i USA? Hendelsen medførte også døden til 49 kondorer, en utrydningstruet ørneart. Hørt om Bessie Smith og hennes lesbiske orgier? Om Saddam Husseins musikklærer, som dobler som australsk innbruddstyv?

Enkelte har et mer kriminelt sinnelag enn folk flest. Chuck Berry hadde levd et godt liv innblandet i diverse biltyveri, væpnet ran og kidnappinger, da han i 70-årene ble arrestert for å filme gjestene på dametoalettet på sin egen nattklubb. Bluesmannen Leadbelly ble tre-fire ganger arrestert etter å ha stukket ned noen med kniv. Det handlet alltid om en kvinne. Leadbelly selv virket ikke som angrende synder-typen. Like fullt klarte han flere ganger å skrive benådningssanger til fengselsledelsen så vakre at han ble sluppet fri fra lenkegjengen. De lager dem ikke slik på musikerfabrikken lengre.

Episode 4 sesong 4
Aaron Neville – Tell it like it is
Bessie Smith – Jailhouse Blues
Ma Rainey – Prove it on me blues
Donna Lynn – Roll over Beethoven
Leadbelly – Where did you sleep last night
Bob Dylan – Jokerman

Neste uke: Folkefest fyller år! Jubileumssending!

More from Radio Folkefest

EM i folkemusikk

Europamesterskapet i fotball nærmer seg slutten, og våre to vertsland er forlengst...
Read More