Bitterhet til folket!

I anledning sommerens sakte hjernesmelting, har vi samlet noen lette sommersaker til dere: katt redder livet til samtidspopmusiker, vår stolte sangarv i krass omskriving, bitre kjærlighetssanger som elskes av folket.

I anledning sommerens sakte hjernesmelting, har vi samlet noen lette sommersaker til dere: katt redder livet til samtidspopmusiker, vår stolte sangarv i krass omskriving, bitre kjærlighetssanger som elskes av folket.

Meksikansk-amerikanske Y La Bamba har gitt ut et album hvor hun blander søt samtidspop av Portlandtypen med sitt andre hjemlands mer tradisjonelle musikksjanger conjunto, og spiller trekkspill og synger på spansk sammen med den 6-tåede katten La Bamba, som ble hennes livlinje etter en hard spirituell reise til India. Popmusikere, altså.

Folkefest-vennene Valkyrien Allstars og Sudan Dudan har sammen med en rekke andre musikere gått gjennom norske tradisjonsviser og gitt tekstene en kritisk brodd à la “Å velstand velstand”, “No ser eg atter slike ostehyller” og ikke minst nasjonalsangen, som i krass, ny utgaven har fått navnet “Ja, vi elter dette landet”. Albumet fikk naturlig nok utgivelsesdato på 17.mai.

Denne uka åpner også det 60. i rekken av festspill i Bergen – Norges eldste festival. Selv om programmet deres kretser rundt de klassiske kunstartene, klarer folkemusikken å karre seg inn dit fra tid til annen. I år kan du blant annet oppleve det unge trekkspilltalentet Ksenija Sidorova fra Latvia.

I den dominikansk republikk har man funnet fram til gamle takter. Musikksjangeren bachata – en sjanger definert som ballader med romantisk og bittert innhold (en udødelig kombinasjon!) – har nå blitt hentet inn i varmen igjen, etter å lenge ha blitt elsket av arbeiderklassen, men sett på som vulgær og bondsk av resten av befolkningen. Leonardo Panigua er blant de store bachataheltene.

I dag – 21. mai – er også den afrocolombianske dagen! På denne dagen, for 161 år siden, ble slaveriet opphevet i Colombia. Som i andre deler av Amerikas, har musikken i Colombia blitt påvirket av de afrikanske impulsene slavene brakte med seg. En musikksjanger er nærmere tilknyttet de tidligere slavene enn andre: palenque. Palenque er også navnet på en by hvor rømte slaver slo seg ned. Her bodde afrikanere, og noen ganger annen forfulgt urbefolkning fra Amerika, fra 1600-tallet i enklaver nærmest uberørt av kulturen utenfor. I dag finnes kun en av palenquene igjen, men musikken deres ble igjen aktualisert på 70-tallet, når palenque ble blandet sammen med datidas columbianske musikk og ble gjenfødt som champeta.

Episode 19, sesong 4
Y La Bamba – Viuda Encabronada
Valkyrien Allstars og Sudan Dudan – Bendik og Lilja
Ksenija Sidorova – Variation in C Major on Ah vous diraj-je, maman
Leonardo Paniagua – La Cruz de Olvido
Abelardo Carbonò – Palenque
Los Sonero de Gamero – Katunga
Wganda Kenya – Yoro


Neste uke: Eurovision-bakrus fra Baku

More from Radio Folkefest

Musiker, bli ved din lest

Afrikas kanskje mest kjente nålevende sanger, Youssou N`Dour meldte i januar sitt...
Read More