radiOrakel spilleliste juni 2014 #2

1. Dark Times – Be Cool

Punktrioen Dark Times har mye på gang for tida. Overnevnte spor er navnet på den digitale dobbeltsingelen som, i tillegg til sporet “I See You”, gir knappe fem minutters forsmak på høstens albumdebut på Sheep Chase Records. Plata er spilt inn i det rurale: i dalføret Numedal, i et tømmerhus fra 1700-tallet, og muligens er det fraværet av eksos i lungene (pluss ypperlig etterarbeid) som gjør at oslogruppa låter skarpere enn noen gang.

Dobbeltsingelen Be Cool slippes 19. juni, med gig på Ingensteds påfølgende dag. Der bør du svi av noen feriekroner på reutgivelsen av demoen Dark Times (om du har kassettspiller, da).

2. Højer Øje – Ikk’ Slå Dig Selv Ihjel

“Dårlig med dem selv / De har det dårlig med dem selv / De ved ikk’ hvem de skal fortælle at de har brug for hjælp / Smerten den kan mærkes der er tegn på krop og sjæl / Men det er kun en ting der jeg kan sige til dem / Ikk’ slå dig selv ihjel”

Den egenproduserende, danske rapperen Højer Øje, også kjent som Benny Jamz fra kollektivet B.O.C., er ikke bange for å pille i betente sår. Overnevnte tekstlinjer tar åpenbart for seg suicidale, mens låta Brænd System fra utgivelsen med samme navn understreker et intenst systemhat, samt evnen til å slå deg i mellomgulvet med velskrevet lyrikk og hissig drum’n’bass.

3. Nils Bech – Trip Abroad

Vi ser et mønster:
A: Du introduseres for Nils Bech av en entusiastisk tjommi, men forstår ikke helt greia. Typisk utsagn: “Æ takle itj ængelsken hannes”.
B: Tjommien insisterer på at du bør han live. Du gjør det. Du elsker det. Du tømmer pungen for å kjøpe plata.

Etter den blå 2012-utgivelsen Look Back, går det åpenbart bedre med Nils Bechs kjærlighetsliv. Men til tross for at hele den kommende plata er dedikert til hans nåværende kjæreste, er melankolien og sårbarheten fortsatt framtredende. Singelen “Trip Abroad” dreier seg om paret var på ferie, og Nils ikke fikk respons på den sterkeste betroelsen av alle: “jeg elsker deg”. Singelen slippes på Fysisk Format 19. juni.

4. Blomst – Vær Så Snill å Gå

Ordet på jordet sier at Blomst er Trondheims beste band om dagen. Det er neppe en virkelighetsfjern uttalelse. Gjengen som møttes på Trøntertun leverer hva de selv kaller garasjepønk, med glefsende Ida Dorthea Horpestad i front.

Fra sekundet singelen åpner med et Surferosa-riff (“Saturday Night”), åpenbarer norske referanser som Backstreet Girls seg. Uten at det overhodet tar brodden av pønkkvartettens identitet. Blomst har varma opp for navn som Motorpsycho og Razika, og skal opptre på sommerens Pstereo. Se opp!

5. Unnveig Aas – How Long Must A Woman Mourn

Etter at hun posta sin første låt på Urørt i 2011, har Unnveig Aas avlagt besøk på raus andel av Oslos større og mindre spillesteder, i ulike konstellasjoner. Den usminka Holmestrand-jenta blander moderne pop med gamle country- og folktradisjoner, og formidler lyrikk med en innlevelse som gjør ethvert rom til et behagelig sted å være.

Låta slippes 20. juni, før Unnveig og ensemblet opptrer på scener som Volumfestivalen og Slottsfjell.

6. Autumn Ray – Purple Sky

Da P3 annonserte jakten etter Norges første store kvinnelige rapstjerne, var 21-åringen rask med å legge vers på svenske Linda Piras “Knäppar Mina Fingrar”, med resultatet “Spellbound”. Og den noe materialistiske bærumsjenta (“got tha Prada, Gucci”) står ikke mye tilbake for svensken på flyt. Autumn Ray arbeider for tida på debutplata Da Ray, følg med.

https://soundcloud.com/autumn-ray-1/purple-sky-master

7. Gaspard – Lillesøster

Femkvinnesgruppa Gaspard holdt koken siden 2005, og gladpunkerne er nærmest som et husband å regne. Og til tross for at musikkredaktør Elida Høeg selv står bak mikken, insisterte den resterende musikkredaksjonen på å spille Lillesøster på radio. Den oppløftende teksten om den lille søstras vei ut i verden har en tendens til å drukne i miksen, men bør leses i sin helhet. Sporet er spilt inn i Endless Tinnitus Studio, og er en forsmak på høstens sjutommer på Siste Sukk Tapes And Records.

8. Tora ism. Potato Potato – Overcome

Ærlig talt veit vi fint lite om den myke røsten som hvisker ovenpå det bølgende elektrosporet fra Potato Potato, innspilt på et soverom langs hvite strender i Byron Bay, Australia. Men at hun heter Merryn Boller, det veit vi. Og klarer oss fint med det. Snurr låt!

9. Dum Dum Girls – Under These Hands

Popyndlingene slapp strengt tatt dette sporet på januarplata Too True. Men plata passer jo bedre på et svaberg i Oslofjorden enn som lydspor til slaps og vinterforsinkelser i kollektivtrafikken, og promoteringsreisen over Atlanterhavet gir oss heldigvis en ny anledning til sortkledd New York-behag på fm 99,3.

10. Cakes da Killa – Truth Tella

NY-rapperen er tilbake med stil og finesse på kuttet fra den kommende miksteipen Hunger Pangs. En etterlengtet oppfølger etter fjorårets The Eulogy, som du fortsatt kan laste ned kostnadsfritt fra Bandcamp.

11. Dödens Dal ism. Jenny Wilson – Under Lager Av Is

Da Jenny Wilson hørte PJ Harvey-skiva Rid of Me, skrinla hun planene om å bli forfatter for å satse på musikken. Siden har 38-åringen gitt ut to plater med gruppa First Floor Power, samt fire soloskiver, og muligheten er der for at andre vordende forfattere vil bytte spor etter å ha pløyd gjennom den brystkreftfriske svenskens diskografi.

Låta er med på reutgivelsen av den ypperlige Dödens Dal-andreplata Korsa Jord, Luft, Is – denne gangen med vokalspor fra sorgutforskningsduoen Henrik von Euler og Rickard Jäverlings favorittvokalister – og er Jenny Wilsons første forsøk på å uttrykke seg på svensk. Måtte det komme mer.

12. Coolies – God Take Me

Auckland-gruppa slapp nylig sjutommeren Punk Is Bread, som består av seks spor skranglete punk med pop-sensibilitet. Lytt og last ned hele utgivelsen fra New Zealand (gosh, så liten verden har blitt) på Bandcamp.

13. Nicki Minaj – Pills N Portions

Den Trinidad og Tobago-fødte rapperen Nicki Minaj er et lovende undergrunns etablert navn. Så etablert at hun har rukket å være dommer i American idol, liksom. Men føkk it, at du kan høre den samme låta på NRK Mp3 gir vi beng i. Simpelthen fordi dama er fette rå. På “Pills N Portions” er Nicki mer avslappa enn vanlig, i et tilbakelent desperasjonsutbrudd etter tapt kjærlighet, hvilket kler henne godt.

14. Censur – 65 Bars Sandhed

“Velkommen der hvor djævlen går i hættetrøjer / Opgange der lugter af pis og ristet smøjer / Beskidte kælder, paranoia / Selfølgelig de er paranoid, det kun hash de fordøjer / Velkommen til de farlige zoner, betonblokke, paraboler / Intet virker selv hvis din far slog dig / Hva skal du bruge uddannelse til, bro du har cola”

En visitt i den danske gangsterperkeren Censurs tekstunivers er som å bla opp i Yahya Hassans diktsamling. Ute i skyggene ved betongblokkene gir systemet ingen mening, de lovløse råder, samfunnet er en dass, og meningsløsheten resulterer i en fucked up livsfilosofi hvor utdannelse erstattes av hvitt pulver. Sporet er hentet fra Censurs debutplate Sort & Kontant.

15. AKKS presenterer: Signe Eide – Tomorrow

Talentfabrikken AKKS har fostret navn som Dark Times, og vil i tida framover presentere et månedlig tilskudd til radiOrakels spilleliste. Først ut er Signe Eide. 17-åringen var for ung til å slippe inn da amerikanske Lissie spilte på Sentrum Scene, og spurte derfor om hun fikk varme opp for forbildet. Det fikk hun. Dette er neppe den uredde tenåringens siste visitt på radiOrakels spillelister.

https://soundcloud.com/signe-eide-official/signe-eide-tomorrow-prod-m

More from Musikkredaktør

RadiOrakel Playlist Mai #2

1. Sandra Kolstad – Rooms 3.36 Sandra Kolstad kommer med albumet Zero...
Read More