RADIORAKEL-SPILLELISTE DESEMBER #2

Da har julen kommet til radiOrakel! Og tradisjonen tro har vi fylt spillelisten full av alt annet en julemusikk. Her på fm 99,3 er du fri for både Mariah Carey og WHAM! Temaene for årets siste spilleliste er blant annet Artifical Intelligence (A.I.) og ekstrem bruk av den menneskelige stemme. Du finner (nesten) hele listen som en Spotify-liste nederst i artikkelen.

1. Holly Herndon & Jlin feat. Spawn – Godmother (2.28)
Dette a capella-verket er laget og fremført av A.I.-boten Spawn. I sangen låner Spawn stemmen til sin gudmor, Holly Herndon. Resultatet er marerittaktig, men også utrolig unikt og kult. Lever vi ikke i en spennende tid?

2. Grimes – We Appreciate Power (5.42)
Grimes er tilbake! Og hun er like konseptuell som alltid. Dette er en propagandasang satt i en dystopisk  fremtid hvor A.I. har tatt verdensherredømme. Ved å lytte til denne låta minsker du sjansen for at fremtidens A.I.-generaler sletter din mentale hard drive!

3. Elza Soares – Eu quero comer você (4.29)
Den åttien år gamle sambadronningen fra Brazil har gått inn i sin karrieres vinter, men hun lager mer eksperimentell og radikal musikk enn noen sinne. Med elementer av bossa, afro-cuban og noise rock er dette virkelig noe for seg selv. Tekstene er også verdt å fordype seg i for de som forstår portugisisk.

4. Wild Man Riddim – Sofienbdergparken (4.41)
Wild Man Riddim er som en ska- og reagge-supergruppe å regne. Det er få som får Oslos trauste parker til å virke mer groovy. Vi hadde gutta på nattsending på radioen forleden, og det er ingen tvil om at dette er en av dyktigste gruppene i sin sjanger akkurat nå.

5. Cupcakke – Quiz (2.18)
Ingen gjør eksplisitt rap helt som Cupcakke. Om det er omhandler kinky sex, eller finans, hennes rå bars lar seg ikke temme. “Quiz” er som en adrenalinpumpende neveslåsskamp, og definitivt en av 2018s feteste.

6. Rosalía – Si tú supieras compañero (6.04)
Et flamenco-stjerneskudd fra Spania som ble berømmet av musikknettstedet Pitchfork med merkelappen “Best New Music” for hennes nyeste album “El mal querer” tidligere i år. “Si tú supieras compañero” er tatt fra den litt obskure forgjengeren, “Los Ángeles”, og den klinger som englesang. Dette blir et lite pust i bakken i denne ellers ganske intense utgaven av radiOrakels spilleliste.

7. Xiu Xiu – Scisssssssors (4.27)
Om du trodde julefreden omsider hadde senket seg. Xiu Xius nyeste singel er kanskje det mest forstyrrende menneskerasen som helhet har utrettet. Det er en ny høyde når det kommer til å portrettere psykisk uro og fortvilelse, og det fra bandet som har dykket dypt i temaer som menneskehandel, selvmord og seksuelle overgrep gjentatte ganger gjennom sin karriere.

8. Björk – Who Is It (3.57)
Fra det sterkt konseptuelle og nokså undervurderte Björk-albumet, Medúlla. Nok et eksempel på hva en kan lage kun ved hjelp av den menneskelig stemme. Bruken av digital redigering og ekspressiv beat boxing minner om det A.I.-boten, Spawn gjør på “Godmother”.

9. Angel-Ho feat. K Rizz – Like a Girl (3.10)
Cape Town-baserte Angel-Ho er en nykommer innen pop/dance/EDM. Inspirasjonskildene spenner seg fra Lady Gaga til Missy Elliott, Björk og Kanye West, noe som gir et mildt sagt fengende resultat! Debutalbumet hennes “Death Becomes Her” er ute 1. mars 2019.

10. Haru Nemuri – Narashite (3.19)
Det er uvisst hvorvidt Haru Nemuri lager j-pop, alternativ rock, rap eller house. Det kommer helt an på hvilken låt du setter på. Men en ting en ting er sikkert, det låter som om det kommer fra en annen planet, og tonene er så fargesprakende at de flyter ut av det auditive lerretet.

11. Yasmine Hamdan – La ba’den (3.25)
Et blast from the (recent) past. Yasmine Hamdan ga ut sitt inter-arabiske folktronic album Al jamilat” januar 2017. Er det for mye å be om å få en oppfølger på nyåret?

 

12. Quay Dash – Decline Him (3.33)
Som en rapper som lurer ved undergrunnens overflate, Quay Dashs tekster omhandler ikke bare det å være svart og trans, men også hvordan hun er fullstendig badass. Etter EP-en “Transphobic” (2017) har det vært relativt stille fra henne. Er det stille før stormen?

13. Sophie – Immaterial (3.52)
Sophie er nominert til en Grammy i kategorien beste dance / electronic-album, for sin “Oil of Every Pearl’s Un-Insides”, som den første transpersonen noensinne. Dette er stort med tanke på hvor homogen den prisutdelingen har pleid å være, men også ganske sykt med tanke på hvor eksentrisk og eksperimentell Sophie er som artist. Grammy-prisen er ikke akkurat kjent for å ta store sjangser.

14. Beaten to Death – Eternal Punished Septic (2.18)
Norges koseligste (og eneste?) grindcore-band er tilbake med en julekalender, og et album om landbruk som slippes på juleaften. Nei, vi finner ikke på ting. Dette bandet er fantastisk og alle burde høre på det.

15. Maja Ratkje – Dictaphone Jam (3.06)
En liten skjult skatt her på tampen. I tråden med temaet ekstrem stemmebruk, får vi en dame og hennes diktafon. De smelter sammen, og resultatet vil smelte kraniet ditt.

16. Fear – Fuck Christmas (0.45)
Skitt au. Det er jo jul!

More from Musikkredaktør

RADIORAKEL SPILLELISTE MAI #1

  1. Barbara Dane  –  Working Class Woman   6.21 2. Sudan Archives ...
Read More