radiOrakel playlist mars 2013 #1

Abonnér på (nesten) hele playlista her

1. Flume feat. Moon Holiday – Insane 3:34

Sydney-hunken Harley Streten er en jævel til å skru på knappene, og upper det med Future Classics-tjommi Alexandra Ward foran mikrofonen. Og OMG så digg det er at det tar tid å sende musikk til andre siden av kloden, selv i disse bloggetider. Høstplata Flume ble nemlig just re-released i Europa, og ga oss dermed anledning til å pumpe lystig, suggerende australsk elektro på radiOrakel en måneds tid.

2. Thea Hjelmeland – Perfume 2:09

Du har muligens sett navnet på baksida av platene til Lars Vaular, tjommien sjæl. Men Thea kan mer enn å gjeste En av oss to og Supernaiv: Førde-jenta fikser både mandolin, ukulele, banjo, gitar, piano og perkusjon, i tillegg til å besitte en utsøkt vokal. Da måtte det jo bli platedebut, smekkert produsert av Jarle Bernhoft.

3. Vågsbygd Handy – Bandolero 3:51

Hvem sa at sørlandsrappere ikke duger? Veteranene Vågsbygd Handy, bestående av banditter fra Fresh in the flesh og Ord mot ord, nittitallsgrupper med middels navnteft fra nettopp Vågsbygd, et område i NAV-/sørlandsidyll-midtpunktet Kristiansand, beviser at rapvers med frasene “heie på Start” og “sjømann” faktisk kan låte dritfett.

Hils min mor hvis du ser ho / denne sønnen han ble en bandolero

Vågsbygd Handy – Bandolero (prod. Helgeland 8-bit Squad) by Helgeland 8-bit Squad

4. Deathcrush – Lesson # 13 for Nanker Phelge / Fire 2:12

Husker du Deathcrush, trioen med de to olatrusejentene i front som et par år tilbake plasserte en knytteneve i fjeset på folka som ikke trodde at jenter kunne bråke? Om det er innspillinga eller låtnavnvalgene som har tatt lengst tid vites ei, men her er i alle fall en lyden av en etterlengtet singel, utgitt på flexi-disk. Visstnok den første i rekken av mange, som til slutt skal ende i et album.

5. Snasen – Tilløp til dramatikk 3:18

Ikke tro på Spellemann. Ikke at Lindstrøm (x2) og Mungolian Jet Set ikke fortjener klapp på stive skuldre, men den norske elektronikavirkeligheten er langt mer rikfoldig enn som så, om du ser forbi albumformatet. Robin Rengård er en av karene (ja, det er hovedsakelig dudes) som har fått bloggosfæren til å eksplodere i elektro-stase det siste halvåret. Sjekk ut Falling Upwards EP for mer knirkete, juicy, elektronisk behag.

6. Hotel Mexico – A.I. In Dreams 3:25

Japan har nådd Pilestredet! Jaggu er verden liten. Ikke at Kyoto-hipsterne låter eller ser så annerledes ut enn hvilket som helst indieband fra Statene (back to where we started: verden er liten, etc.), men du verden så fint det låter. Kall det psychedelic noisy avant-garde lo-fi freak-folk pop om du vil, men aller viktigst: lån bort øra dine til Her Decorated Post Love.

7. Melkeveien – Mjøsa 4:10

Kristian Møller Johansen, skweee-buldrebassen straight outta mjøsbyen Hamar, er en kar du burde åpne gluggene for. Videoen tyder på at Mjøsa er en hyllest til sjølvaste mjøsormen, henta fra dødpop-samleren Vol. 3. Åssen det går med ormen? Trykk på play, da vel. Jaggu gjør låta seg på radio, men skweee er tross alt musikk laga for livespilling på svette klubber. Enten det er Melkeveien, Sprutbass eller Beatbully: oppsøk dødpop-kara og dans!

8. Moddi – The Architect 5:56

Den likandes, sarte Senja-gutten i islenderen er ute med Set the House On Fire, tre år etter debuten, og følger opp den rampete tittelen med ei smårampete, elektronisk låt. Og selv om senjaværingen befinner seg på stranda i denne låta, var det kystlinjefattige Telemark krølltoppen søkte seg til i mangel på inspirasjon. Stillheten framkalte låt på låt, og etter nok en etappe, denne gangen til mer nærliggende (musikalsk, altså) Ocean Sound på Giske, sto med ett ei hel plate klar. Set the House On Fire er ute på Propeller Recordings på sjølvaste 8. mars, og er du riktig så heldig, slipper Moddi plata i stua di to dager etterpå.

9. Applescal & David Douglas – Boys 5:56

Nederlenderen Applescal er med sine 25 år, tre plateutgivelser og egen label, en av de som gir deg prestasjonsangst i livet. At det finnes dugelige klubbmusikanter fra landet med klodens mest frastøtende språk, er imidlertid ingen bombe (too soon?). Her har han slått seg sammen med landsmann David, og produsert et førstespor som sammen med resten av plata bør klare å pumpe fram et par naboklager i ymse oslobygårder utover våren.

10. Stepart & Pupajim – Another Night 2:44

De franske dub-gutta Stepart og Pupajims forsøk på å bygge bro mellom dub og elektronisk musikk låter riktig så smekkert, hva? Ønsker du mer info? Lær deg fransk. Eller drit i fransk språkarroganse, skru opp volumet og la musikken snakke.

11. AlunaGeorge – Attracting Flies 3:09

Alkymistene Aluna Francis og George Reid fortsetter å mate ut hits fra basen i London. Denne gang med fløyte som hemmelig ingrediens i suppa de selv kaller hip pop. Nuff said.

12. Guro von Germeten – Tell Me About Your Day 2:51

Med sin andre utgivelse Come Stand Before Me, begynner sammenligningene med Tom Waits og Edith Piaf allerede å bli slitne. Men, bare så det er sagt: Hammerfest-vokalisten, trekkspillersken, låtskriveren og produsenten gjør ingen skam på parallellene. Det er bare det at den europaturnerende dama låter langt mer sammensatt enn som så. Andreplata gis for øvrig ut på Hilde Louise Asbjørnsens Sweet Morning Records. Up for grabs!

13. The Bronx – Under the Rabbit 2:49

2012 ble betegnet som et dødt år for rocken. Men med The Bronx’ fjerde fullengder, simpelthen kalt IV, ute i sjappa før vi har nådd årets første kvartal, ser det lysere ut for 2013. Arrestér oss gjerne på bruken av begrepet rock, for, som du er i ferd med å påpeke, er dette strengt tatt lyden av hardcorepunk. Uansett merkelapp: vi tviler på at noen har levert bedre enn L.A.-gutta ved årets slutt.

14. Mark Kozelek – I Killed Mommy 1:24

Frontmannen i Red House Painters og Sun Kil Moon, i dette tilfellet solo, har i løpet av 46 særs produktive år åpenbart samla opp mye aggresjon mot sin Ohio-oppvekst. Bevæpnet med kassegitar og ord går han nemlig løs på mora si, og “kills that body with an automatic gun”. Terapi gjør seg best på plate, si.

15. Ulrich Schnauss – Like a Ghost in Your Own Life 5:49

Kiel, byen de fleste nordmenn kjenner som endestasjonen for ei viss ferje, har mer å by på enn billig Underberger og wurst. Staden er nemlig hjemstad for (riktignok London-baserte) Ulrich Schnauss. Han har dratt linjer fra Kraftwerk, surra det inn i rause lag med synther, og endt opp med atmosfæriske A Long Way To Fail. Ulrich beskriver musikken temmelig spot on sjæl, i grunn: “I’ve always used making and listening to music as a way to escape” (tysk aksent).

Abonnér på (nesten) hele playlista her

More from Musikkredaktør

RADIORAKEL PLAYLIST JANUAR 2013 #1

Hør (nesten) hele playlista i Spotify her Wild Belle – Keep You (3:31)...
Read More