RADIORAKEL PLAYLIST JUNI 2012 # 2

Sommeren er her, og ditt lydspor til andre del av juni er spekket av lette, fine, harde og dansbare låter perfekte for en runddans på stuegulvet, i parken eller med paraply i hånda. Med fem norske og fire svenske låter lukter ingenting nordisk sommer som RadiOrakels playlist!

1. CocoRosie ft. Antony Hegarty – Tearz For Animals (4:10)

Det Paris-baserte søskenparet Bianca ”Coco” og Sierra ”Rosie” med harpen, pianoet og barnelekene, har funnet tilbake til samarbeidet med Antony Hegarty (Antony and the Johnsons), sist hørt på låta Beautiful Boyz fra debutalbumet La Maison Mon de Rêve. Resultatet er som alltid fra den kanten en særegen og ubestemmelig sjangerblanding blandet med vokalprakt. Låta er B-siden på Casady-søstrenes utmerkede singel We Are On Fire, men er på ingen måte noen skyggeside.

2. Tallest Man On Earth – To Just Grow Away (3:17)

Det har gått tre skiver siden Kristian Matsson vant folk-sjela som oppvarmer for Bon Iver, og ble sammenlignet med gudfaren selv, Bob Dylan. Den gjennomsnittlig høye, enslige, men karismatiske svensken fra Leksand i Dalarna har utvidet repertoaret fra klimpring på akustiske strenger og tangenter til el-piano og banjo, og hans tredje album, There’s No Leaving Now, lukter sommer som aldri før.

3. Fiona Apple – Werewolf (3:12)

Seksten år etter debuten er Fiona Apple ute med sin fjerde skive. Sangerinnen og pianisten fra New York tømmer seg nok en gang for ulykkelig kjærlighet med ”I can liken you to a werewolf, the way you left me dead”. Hun maler sørgmodigheten i tykke lag med ”there’s nothing wrong when a song ends in a minor key”, men er ikke mer lei seg enn at hun sampler en gjeng lekende barn. Spørsmålet er: Skriker de i glede eller frykt?

4. CCTV – Elevation (3:56)

Den andre smakebiten fra CCTVs kommende debutskive Hope & Destroyer kommer på perfekt tidspunkt. Har Haugesund-bandet laget årets norske sommerlåt? Urørt-finalistene fra 2010 er bedre enn noen gang, og som tittelen lover, løfter låta deg opp av sofaen og ut i parken med energisk indierock. Låta gis ut på Fysisk Format.

5. Tomas Barfod ft. Nina Kinert – November Skies (5:47)

Når Nina Kinerts storslåtte, men følsomme vokal kommer sammen med WhoMadeWho-trommis og produsent Tomas Barfods basslinjer og rytmiske godtepose, blandes svensk og dansk blod til en elektropop-låt som nytes like godt i strandstolen som på dansegulvet.

6. Yeasayer – Henrietta (4:38)

De fire gutta i Brooklyn-bandet Yeasayer har selv beskrevet musikken sin med ”Middle Eastern-psych-snap-gospel”, og deres første låtslipp siden 2010 er en psykedelisk smakebit av Det fjerne østen. Det lover godt for bandets tredje album Fragrant World, som slippes 21. august.

7. Patti Smith – Banga (2:50)

Når Patti Smith gir ut plate, fortjener hun nok en låt på lista. Platas tittelspor handler om ei bikkje, og er en litterær referanse til Pontius Pilates hund i russeren Mikail Bulgakovs roman Mesteren og Margarita. Akkompagnert av ulende hunder snerrer Smith om frelse, og råskapen i den opprørske stemmen gjør at du tviler litt på om hun virkelig mener at ”The way to heaven is true, true blue”.

8. Andrea Dahle – Buckle Up (3:14)

Det gror godt i Oppland om dagen. Sist var det duoen Since Rabbit sin tur, denne gangen er det Lillehammer-jenta Andrea Dahle som kaprer en plass på lista. Selv om navnet Kate Bush nevnes i samtlige anmeldelser av mars-slippet Foxwood Lane, har 21-åringen skapt sin helt egen sound, og viser allerede tre måneder etter debutalbumet at hun har tatt store steg.

9. Per Byhring – Ettertid (5:00)

Per Byhring er en godt bevart Urørt-hemmelighet for de fleste. Men foruten å lage videoer om plankton, nordlys og annet for forskning.no, pusler Per med leken og luskende elektronika for dagdrømmere, skaphippier, ni til fem-ere, helgepappaer, tedrikkere og andre hyggelige folk, som han selv skriver. Lettspiselig, med andre ord.

10. Goldroom (ft. Chela) – Fifteen (5:00)

Los Angeles-baserte Josh Leggs soloprosjekt Goldroom rir sammen med Chela på etterdønningene fra bølgen av drømmende elektrosynthpop etter filmen Drive, og fanger med låta Fifteen essensen av døsig tenåringssommer.

11. Riddarna – Helvete (2:52)

Fra lettspiselige sommerlåter til tung poprock fra Gøteborg. Med tekstlinja ”Vi ender åt helvete. Alla vet det, og alla ser”, gjør vokalist Edward Forslund det han kan for å mørklegge sommeridyllen. Superlativene har sittet løst blant anmelderne, som har flesket til med referanser til Queens of the Stone Age og bob hund. Skiva Bakom Molnen, som slippes i Norge i september, vil vise om Forslund virkelig er den svenskspråklige Josh Homme.

12. Intertwine – So What (3:26)

Ordet soveromsprosjekt har blitt en del av hverdagsvokabularet, og her er enda et. Larviksgutten Tarjei Zakarias Ekelund fant i høst tilbake til prosjektet han startet 17 år gammel i 2006, og går du forbi Ekelunds soveromsvindu i Trondheim kan du høre myke basslinjer, klangfull vokal og kornett. Låta So What er satt sammen av haugevis med mikroskopiske trompetsamples, og sikret Intertwine tittelen Ukas Urørt i mars.

13. Gojira – L’enfant Sauvage (4:19)

Med brødreparet Joe og Mario Duplantier i spissen, har franske Gojira dundret ut kompromissløs metal siden 1996. Joe på vokal og bass er medlem av organisasjonen Sea Shepherd, som kjemper for å bevare livet i marinen, og ofte reflekteres miljøkampen i låtene. Tittelsporet fra franskmennenes femte album kan oversettes med ”det ville barnet”, og låter nettopp slik.

14. Museum of Bella Artes – Bear Cubs (3:05)

Få opp øynene for denne poptrioen fra Stockholm. Med en blanding av disko, pop og panfløyte, glassert med Alice Luther Näsholms drømmende og Florence + The Machine-aktige vokal er dette den perfekte låta for en varm sommerdag. Sjutommeren Dead Silence er ute nå, og debutalbumet ikke langt unna.

15. Spurv – Med enormt håp (7:45)

Det usignerte Oslo-bandet Spurv har sugd til seg det beste fra band som Explosions In The Sky, og Med enormt håp er i likhet med resten av EPen Blader som faller til jorden og blir til nye trær en gavepakke svevende, instrumentell postrock av ypperste klasse.

More from Musikkredaktør

RADIORAKEL PLAYLIST AUGUST #2

1. Molly Nilsson – City 2.05 Molly Nilsson er en artist som...
Read More

2 Comments

  • yo, du har rett i at det er tynt med hiphop på denne. men sjekk ut juli-lista! der blir det en del flow.
    og sitter du på fersk, fet og snill hiphop eller reggae må du mer enn gjerne sende en elektronisk post! vi vil danse sammen med deg.

    P

Comments are closed.