RADIORAKEL PLAYLIST JUNI 2012 #1

1. MS MR – Hurricane (3:47)

New York-baserte MS MR kan mer enn å overgå Lana Del Rey i antall 90-tallsbilder per minutt i musikkvideoen til overnevnte låt – de behersker også kunsten å få dypt ulykkelig pop til å låte lykkelig. Tekstlinjene fanger essensen av en kjærlighetsnovelle håpløs kjærlighet, og handler om en indre orkan av tanker, utilstrekkelighet og frykten for mørket i sitt eget hjerte. At fortellingen kommer fra en silkemyk kvinnevokal er ingen dårlig bonus.

2. Purity Ring – Obedear (3:31)

Megan James og Corin Roddick på 21 og 24 år fortsetter i Crystal Castles’ fotspor – med dansbar, kanadisk elektropop. Allerede etter to singler kåret Pitchfork Montreal-duoen til 2011s Best New Band, og den tredje kan ikke spilles for mange ganger. Debutskiva Shrines slippes 24. juli.

3. Since Rabbit – Distant Places (3:46)

Når Jon Lunde og Tora Söderström Gaden pusler med synther, samples og en nydelig stemme på et soverom i hovedstaden, høres det både kaldt og varmt ut på samme tid. Helårslåta Distant Places er en av flere sterke Urørt-låter med en duft av både Björk og Coco Rosie – men aller mest Oppland.

4. Regina Spektor – All the Rowboats (3:34)

Møter du ei stirrende jente på gata, er det bare Regina Spektor som skriver ei låt om deg. Den russisk-amerikanske singer-songwriteren henter inspirasjon fra folk hun ser på gata, og på hennes sjette studioalbum What We Saw From The Cheap Seats er det ikke bare tittelen som er bra. Singelen All the Rowboats er et pompøst, kraftfullt og særegnt stykke pop.

5. Azealia Banks – 1991 (3:30)

Med singelen 212 eksploderte det rundt rapperen med en attitude og munnrapphet som, ja nettopp, ei jente fra Harlem. 1991 er ikke bare tittelen på hennes første EP, men også fødselsåret hennes – og nok en munnrapp og høyst dansbar flørt.

6. Savages – Husbands (3:04)

Den London-baserte postpunk-kvartetten Savages blander en klassisk punktekst om å bryte ut av det etablerte – om å dra fra mann, hus og seng, med den franskfødte vokalisten Jehnny Beths desperate vokal. Resultatet er kaotisk og høylytt, og låter som et samleie og et mord på samme tid.

7. Anja Elena Viken – Gatekredibilitet (3:25)

Singeloppfølgeren til Klæsser deg ned er lyden av en oppvekstroman. Det handler om gatekredibilitet – om å ”eie streeten”,  true folk på livet og være kongen i gaten. Å vokse opp i Bergen må være en låtskrivers drøm. Låta er nyinnspilt i bergensbaserte Tellé Records, og dette er definitivt ikke det siste vi hører fra den 20 år gamle jenten med den tøffe attituden.

8. LOVELOVELOVE – Endeavor (3:59)

Tross det kjærlige navnet: Dette er ikke en gjeng gjenoppståtte hippier. Dette er Aristillus- og Receptionist-vokalist og -gitarist Simon Dolmen Bergseth, som sammen med folk fra band som Dråpe er gjenfødt i et shoegaze-prosjekt. Svevende Endeavor tar deg umiddelbart inn i varmen – dette er kjærlighet. Singelen er første smakebit på EPen Your Heart Stops With The Beat, hvor blant andre Emil Nikolaisen ikke overraskende bidrar i fødselen.

9. Lemaître – Time To Realize (3:31)

Ulrik Denizou Lund, på Tryvann bedre kjent som Ketz, kan lage mer enn å lage russelåter. Med EPen Relativity 2 ute, er Ulrik og makker Ketil Jansen fra Oslo blant de hyppigst nevnte navnene på musikkblogger verden rundt. Duoen lager elektronika av Daft Punk og Justice-sorten, og viser med sin tredje EP at andreplassen i Urørt-finalen bare var begynnelsen.

10. Kråkesølv – Stødig som en bauta (2:33)

Halvannet år etter at Bodø-bandet sist fikk hele Norges befolkning til å nynne på nordnorske melodilinjer om glemte barndomsminner med Bomtur til jorda, slipper de en smakebit av tredjeskiva. Tekstene smaker like godt som før, mens postrock-gitarene kler kvartetten i en noe tøffere ullgenser. Tredjeskiva slippes i september.

11. Kambodsja – Behind Black Fire (3:11)

Det brutale bygdedyret Kambosdja deler hjemsted med Plumbo, men der stopper likhetene. Gruppas tredje skive er spilt inn vegg i vegg med kirka i Sande, og må ha fått det til å klirre kraftig i serviset under kirkekaffen. Skiva Year One ble nylig sluppet på Diger, og byr på progressiv hardcore – mer variert enn noen gang.

12. Patti Smith – April Fool (3:49)

Denne kvinnen trenger ingen introduksjon. Bortimot førti år etter debuten Horses og fem år etter forrige studioplate, er ikonet aktuell med sin ellevte. Poeten, forfatteren og artisten har passert pensjonsalder, og synger ikke lenger ”we are”, men ”we were going to change the world”, men leverer fortsatt punkrock slik bare Patti Smith kan. Singelen April Fool er en smak av Banga – en ypperlig oppvarming til Smiths norgesbesøk i august.

13. Poliça – Violent Games (4:12)

Aldri har autotune vært vakrere enn på Minneapolis-firkløveret Policas debutplate Give You The Ghost. Violent Games er et rastløst, desperat og vakkert eksempel på det. Jay-Z og Bon Iver har allerede trykket den elektroniske blandingen av indierock og R&B til sitt bryst, og det bør du også.

14. Kinee & AVA – Walk Me Through (Knut Sævik Extended Edition) (7.03)

Oslo-baserte Kine Sandbæk Jensen gjør alt selv – med hjelp fra Magnus August Høiberg. Fredrikstad-duoen lager lett, sommerlig og funky elektropop, og i likhet med rømme, blir det enda bedre med Knut Sæviks basslinjer.

15. El-P – The Full Retard (3:39)

Med linja ”So you should pump this shit like they do in the future” inviterer El-P, en sentral skikkelse i Brooklyns alternative hiphop-miljø, til fest med kompromissløse beats og misantropiske rim. Dette er en ypperlig anledning til å snurre volumknappen på boomblasteren opp på full styrke. Og om naboen klager – invitér henne med på festen.

More from Musikkredaktør

RadiOrakel Spilleliste April 2015 #2

1. Whitey – Somebody Grab The Wheel. 3.55 [bandcamp width=350 height=442 track=1603787178...
Read More

1 Comment

Comments are closed.