RADIORAKEL PLAYLIST JANUAR 2013 #2

Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

1. Burning God Little – Medicine For Melancholy (3:39)

Det varmer våre hjerter at unggutten Martin Hartgen har blitt mindre hemmelighetsfull. Kort tid etter slippet av dobbeltsingelen Gammel Glede/Mer Medisin slapp tromsøværingen et nytt drømmeelektropopoppkok – denne gangen med lillesøster Kristine Cornelie på vokal. La lyden av søskenkjærlighet fylle byens dansegulv.

2. Broen – Just Like Coco (4:15)

Hurra! Tre kvinner og to dudes (se foto) med en lys fortid i band som Your Headlights Are On, Snøskred og Moskus har forent sine tuba-, synth-, piano-, gitar-, tromme- og vokalkrefter under navnet Broen. Den begavede Trondheim/Oslo/London-baserte gjengens første låtslipp snurrer rundt feminisme, seksualitet og sjåvinisme på underfundig vis, med Marianna Sangita Angeletaki Røes vokal i front.

3. Dråpe – Blue Skies (3:50)

2013 har starta godt. Bandet bak en av de siste års smekreste EP-debuter slipper snart sin første fullengder, og lyser opp ventetida med singelen Blue Skies/Wash Away utgitt på toåringen Riot Factory – uoffisielt fjorårets mest sentrale label. Den lystigmelankolske A-siden låter gjenkjennelig, men vitner samtidig om et friere og mindre oppskriftsbasert femkløver. Vel, bandet sier det best selv:

Blue Skies handler i bunn og grunn om en lengsel tilbake til det livet da alt var nytt og spennende og de gangene virkeligheten slår en i ansiktet føler man at den beste tiden er forbi og at livet herfra dreier seg om rutiner. Teksten er skrevet rundt et konstant behov for å bryte med det vanlige og finne tilbake til tiden hvor alt var annerledes.

Snasen sjutommer + lættis innspillingsvideo = høye forventninger.

4. Kaja Gunnufsen – AU (3:29)

Fra å lansere seg selv som «hu med de store puppene» via tyggegummiete Hei Sveis, viser 24-åringen klangbunn med ufiltrert hverdagslyrikk i AU, som hun skrev da en kis dumpa henne i høst. Låta svinger fra hashtagging av denfølelsen i det Kaja vandrer alene hjem fra byen til betraktninger rundt nordmenns medmenneskelighet, kledelig akkompagnert av fem pianoakkorder. Kaja deler scene med Ine Hoem på Internasjonalen 31. januar.

Vi nordmenn liker alle – naturligvis / Bare ikke romfolk og EU vinner fredspris

5. Ubåt & Pablo – Ting tar tid (2:28)

Siden rap-på-norsk-pionerene Pen Jakke trakk seg tilbake i 2001, har Ubåt, eller Stian André Neple som han egentlig heter, ligget relativt lavt med sine prosjekter. Som 37-åringen og sidekickmossing Pablo Pækkis selv sier det: ting tar tid, for shitten kan ikke bli dårlig. Men nå er endelig ordanarkisten, som i dag vugger en kid i Kongsvingers skoger, tilbake med soloskiva Ghetto Media.

6. Moddi – House by the Sea (3:38)

Han med sauehåret, trekkspillet og gitaren, av sin mor kalt Pål Moddi Knutsen, er hjemme. Men gutten i islenderen er likevel ikke på riktig sted – han hører til et annet sted. Er det i grunn så rart å savne havet når du kommer fra Senja?

Behind everything that I do / I just want to come home and lay down beside you
And then I’ll be who I wanted to be / In my heart I belong in the house by the sea

Om det kommer mer ut av krølltoppens besøk i det berømmelige Ocean Sound- studioet på Giske er foreløpig uvisst.

7. Thea & The Wild – Cry Sometimes (3:44)

Hippie-/sjømannsdatteren Thea Glenton Raknes’ andre smak, dog første offisielle singel, fra soloprosjektet Thea & the Wild bekrefter at 25-åringen klarer seg fint på egne bein. Melodiøst, velkomponert, velprodusert (Kenneth Ishak) pluss ett stykk raslende tamburin, for ikke å glemme Theas ypperlige vokal. Om låttittelen er ei oppfordring er usikkert, men om du rekker å felle ei litta tåre i løpet av knappe fire skal du vite at det er helt ålreit.

8. Elliphant – Down On Life (3:26)

Svenske Ellinor Olovsdotter har alt. Vel, i alle fall om du måler i antall venninner med oppsatt hår, leopardtights og hest. Glemte vi å nevne at Ellinor har hitteft og talent også? Hun låter som en M.I.A. med senkede skuldre, akkompagnert av urbane, britiske beats. Og best av alt: hun opptrer på by:Larm i februar.

9. Ingvild Østgård – Easy (3:56)

I katalogen til labelen Brilliance Records’ høstoppstartede Diamond Club, som byr på (relativt) urørte norske artister, fant vi melodiøs poprock fra Ingvild Østgård. Hold øynene oppe for nordlandsartisten, og ikke minst singelklubben, som slipper ferske singler to ganger i måneden.

10. Goran Kajfes Subtropic Arkestra – Yakar Inceden Inceden (6:02)

Fjorårets vinner av Nordic Music Prize, en slags nordisk Spellemann som deles ut under by:Larm, er tilbake i Oslo – denne gangen for å entre scenen med sitt Subtropic Arkestra og deres felles syrejazzrock-barn The Reason Why Vol. 1. Svenskkroaten er ikke særlig ny i gamet: han har vært sentral i den svenske musikkscenen i årevis, og har under titlene sessionmusiker, turnémusiker, filmmusikkomponist, arrangør og produsent samarbeidet med artister som José Gonzales, Robyn og The Soundtrack of Our Lives – i tillegg til å være fast medlem i fire band. Helt ålreit curriculum vitae.

11. Ileana Cabra – La Pared (2:55)

Karibisk blod på playlista! Låtskriver og skuespillerinne Ileana Cabra Joglar fra Puerto Rico, oppdratt av en skuespillermor og en musikerfar, sang seg sammen med brødrene Rene og Eduardo til internasjonal oppmerksomhet med bandet PG-13. Da det meste av intervevens informasjon om kvinnen formidles på spansk, nøyer vi oss med følgende: Ileana er vår definitive favoritt fra øygruppa som ønsker å bli USAs 51. stat. Beklager, Ricky Martin.

12. Atlanter – Kaktos (3:14)

Etter å ha skapt en bonanza av høye terningkast hver for seg, har Jens Carelius og Arild Hammerø fra det oslobaserte musiker- og dikterfellesskapet Blues Run The Game, som også inkluderer navn som Siri Nilsen, slått seg sammen i viddebluesorkesteret Atlanter. Bandet, som medregnet trommeslager Jonas Barsten Johnsen og Morten Kvam teller – ja helt riktig – fire, opptrer selvsagt på by:Larm, før debutalbumet slippes 15. mars.

13. Den Fjerde Væg – Selvportræt (4:58)

Firspannet Den Fjerde Væg (google translate says: Den Fjerde Vegg) leverer melodiøs, alternativ pop straight outta København. Da er det ikke så viktig om du ikke forstår mer et par-tre ord. Om du liker hva drengene laver, sjekk ut fjorårsdebuten Drengekys. Noe for by:Larm 2014?

14. elephant9 & Reine Fiske – The Riddler (6:14)

Høstslippet Atlantis, de psykedeliske jazzrockernes fjerde verk, ble spilt inn med Dungen-gitarist Reine Fiske i vårt blågule naboland. Ståle, Nikolai, Torstein og Reine opptrer på by:Larm, som en kjærkomment avbrekk fra massen av trygg, strømlinjeformet, “skandinavisk-låtende” elektronika.

15. David Bowie – Where Are We Now? (4:07)

Greit nok, David Robert Jones er verken, kvinnelig, norsk eller spesielt undergrunn. Det ville likevel vært utilgivelig å utelate å nevne ikonets tilbakekomst: den Berlin-namedroppende singelen, som ble sluppet på den London-fødte artistens 66. fødselsdag, er trolig det sterkeste musikalske lydsporet til 2013 så langt.

Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

More from Musikkredaktør

RadiOrakel Spilleliliste Mars 2017 #1

1. AWESOMNIA- Spytter. 3.45     2. Femme Krawall – Hysterie. 2.22...
Read More

2 Comments

Comments are closed.