RADIORAKEL PLAYLIST DESEMBER 2012 #2

Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

– Hvad ønsker du deg så til jul?
– Jeg kan godt brug’ en beat.

Nøyaktig som starten på hiphoperne Bossen og Bumsens juleklassiker Op til jul poengterer, er denne playlista vår førjulsgave til deg. En gave som vi håper du tar deg tid til. Sett deg ned, løft skuldrene opp under øra og slipp de ned igjen. Sånn, ja. Nå kan du trykke og lytte deg gjennom lyden av jula 2012. Gjennom danske julebeats, juleromantisering, empatisk jul, kjøpesenterjul fra helvete og ektefølt julelengsel. Pluss masse annet du ikke visste at du likte, selvsagt.

God juletid!

Musikkredaktør Peter Daatland

 1. Bossen & Bumsen – Op til jul (4:18)

  Jeg synes det er ganske trist / At julen stinker antikrist

  Dette er ikke ei protestlåt mot NRKs julekalender Julekongen, men derimot en god, gammal juleslager straight outta 1991. Ei låt som manifesterer at danskene er best på både hiphop og julemusikk. Her er Bossen & Bumsens julehilsen fra den gang singelen traff Københavns gater:

  Bossen & Bumsen ønsker at sende en julehilsen til dem, vi ellers ville have sendt krigsmadskort. Bossen & Bumsen ønsker endvidere alle radioer og dj’s, der spiller denne plade, en rigtig rundtosset stålhjul.

 2. OM Unit feat. Tamara Blessa – Dark Sunrise (3:13)

  OM du ikke allerede har gjetta det: disse beatsa kommer fra London. Og den smekre stemmen? Ei 20 år gammel palestinsk-irsk jente født i samme by. Tamara Blessa har tidligere lånt produsenthender fra Massive Attack, og er trolig en stemme vi vil høre mer fra i det nye året. Låta er henta fra plata Aeolian.

 3. iampsyencefiction – All I Want For Christmas (5:52)

  Make my wish come true / All I want for christmas is you / Is you-u-u baby

  Lofoting Aleksander Johansen og Fredrik Karlsen leverer Mariah Careys klisjefylte linjer med en ekthet som får deg til å innse at det først er nå at du virkelig har hørt låta. Vokalen, pakka inn i tykke lag av klang og delay, vitner om ei helt anna jul enn Coca-Cola-jula ei glisende og snøbasende Carey (se video) serverte oss for atten år siden. Dette er ektefølt lengsel. Måtte noen oppsøke iampsyencefiction under mistelteinen.

 4. Rhye – Hunger (3:32)

  Er det ei plate vi gleder oss til i 2013, er det Los Angeles-duoen Rhyes debutalbum. Se og lytt til singlene The Fall og Open, og du forstår hvorfor. Woman slippes i mars.

 5. We Were Born Canaries – I Will Dance For You (3:27)

  Mer dansk jul! Bak tiende luke i vår favorittjulekalender lå en svevende og melodiøs julehilsen med løfter om dans fra duoen Stine Grøn og Jakob Steen. Det gjorde også ei litta juleanekdote:

  Op til jul 1995 havde Stine forelsket sig i en dreng fra skolen. Juleaften ringede det pludselig på døren. Vi blev lidt overraskede, da vi ikke ventede nogen. Min søster kom ind og sagde frækt at det var ham, som var kommet. Jeg blev forfærdelig pinlig, da hele min familie hørte det. Da jeg kom ud til døren stod han med en lille rød kasse. Han bad mig om at åbne den, og det føltes som om der gik en evighed før jeg overhovedet kunne sige noget. I den røde kasse lå den sødeste lille kattekilling. Jeg fik et chok, og det gjorde min far også. Han blev stiktosset! Men jeg fik et kys på kinden af ham, og det var den bedste juleaften nogensinde.

 6. Motorama – Sometimes (3:26)

  Denne låta bekrefter alle fordommer om et vinterherja Russland. Er det noe forfylla og desillusjonerte russere bør være gode på, så er det melankolsk postrock, liksom. Annet enn at dette usignerte femkløveret kommer fra Rostov-on-Don i sørvestlige Russland vites ikke – annet enn at de står bak en av årets skjulte skatter: Calendar.

  Sometimes I want to count your tears

 7. Stina Stjern – Santa Couldn’t Make It This Year (5:23)

  Ut av luke 13 i Alternativ Julekalender spratt en dansende Stina Stjern. Slik lyder hennes julehilsen:

  Barndommens jul var feberhet forventning og drømmer som gikk i oppfyllelse. En enkelt tårevåt julaften var det imidlertid: Den hesten jeg forventet å finne i garasjen var en pakke med ski! (SKI!?!) Jeg har med andre ord hatt det veldig godt og det kan jeg takke min gode mor og far for! Men jula er dessverre ikke slik for alle. Jeg tenker på de mammaene og pappaene i dette land som for alt i verden vil gi sine barn en magisk julehøytid med alt som hører til, men som av ulike grunner ikke har mulighet til det. Det må føles veldig tungt i kontrast til all coca-cola jule-glamouren som blinker til oss fra alle kanter. Akkurat det skrev jeg en nitrist låt om.

 8. Alpine – Gasoline (3:22)

  Når desembersprengkulda setter inn og verden aldri har vært kaldere, er denne svevende dansepønklåta fra Melbourne-gruppa Alpine god medisin. I Australia er det nemlig hett hele året.

 9. Vinyl Williams – Grassy (4:21)

  Om du ennå ikke har lånt et øre til det Los Angeles-baserte femkløveret med 22-åringen Lionel Williams i front, kommer du trolig til å gjøre det nå:

  Flyktig og tåkelagt ut av de aller fleste proporsjoner nytes Lemniscate best med hodetelefoner i ditt eget lille avlukke. (…) På hjemmesiden skriver han om hvordan han jobber frem det han kaller “soniske matriser“, som er å finne frekvenskombinasjoner som skaper svingninger i hjernebølgene og påfører kroppen euforiske vibber. Greit, det høres kanskje litt tørt ut på papiret, men faktum er at det fungerer – på ypperlig vis også. Lemniscate kan dermed anses som en svært fornøyelig yogatime.

   Svelg din indre besserwisser, finn fram yogamatta og innse at P3s anmelder Kim Klev som oftest har rett.

 10. Twigs – Breathe (4:05)

  Stans, du med pusteproblemer på daglig basis! Dette er ikke ei låt for deg. Under overflaten lusker urolige beats, og den mektige, men intime UK-vokalen hvisker ut frasen I breathe easily til totalt motsatt effekt hos lytteren. Ei låt som gjør deg mer kortpusta enn den gangen du tok ny holde-pusten-under-vann-skolerekord i 9. klasse.

 11. Yppah feat. Anomie Belle – Three Portraits (4:31)

  Det starta som Texas-gutten Joe Corrales’ elektroniske soloprosjekt, og utvikla seg til ei gryte av postrock, shoegaze, psykedelika – og elektronikk. Men selv ikke Corrales jobber best alene: med seg har han aktivisten, filmskaperen og musikeren Anomie Belle. Den grå, men luftige skyen av ei låt er henta fra plata Eighty One.

 12. Tellef Raabe – Stranger Than the Rest (3:26)

  Trenger verden flere enslige unggutter med gitar rundt halsen? Svaret er ja. Etter å ha skreket fra seg i ymse pønk- og rockeband i hjembyen Ålesund, dro Tellef til Wales med Motorpsycho på øret, og møtte Nick Drake ved de bratte, skummende klippene. 21-åringen virker ikke særlig mye rarere enn oss andre, men er åpenbart flinkere enn sine sjangerkamerater. Og mer er i vente: i februar stikker den nå bergensbaserte unggutten i studio med Njaal Paulsberg (Young Dreams).

 13. Burning God Little – Gammel Glede (4:08)

  Urørt-hemmeligheten Martin Hartgen er ikke særlig hemmelig lenger. Snart to år etter at den oslobaserte tromsøværingen spilte på by:Larm, er dobbelsingelen Mer Medisin / Gammel Glede nå ute på bergenslabelen Nabovarsel. Måtte den gladdystre ikke-så-hemmelige-elektronika-hemmeligheten finne veien til mang et glatt dansegulv i 2013.

 14. Vamoise – Come With Me (5:02)

  Takk Gud, Allah, eller bare Ruben Gran, for at musikkprogrammer som Lydverket på P3 fortsatt tar musikk på alvor og viser deg fine ting du ikke visste at du likte. Ta Vamoise for eksempel, som presenterer seg som en bohem-elektroduo fra Montreal. Bak mikrofonen sitter en tilbakelent Najah Zaoudé, som ifølge det utømmelige kunnskapsbiblioteket internett har stått for lydsporet til blockbusters som kortfilmen Crevaison. Singelen er ei litta smak fra minialbumet Another Critical Moment, som slippes i april.

 15. Misha Non Penguin – The Apple Store (2:54)

  Blant mange musikalske adventsgleder i den beste julekalenderen av alle fant vi en elektronikaduo bestående av David Coyle og Arvid Falch. Duoen, som slipper debutalbumet i 2013, runder av årets juleplaylist med lekende, luftig elektronika og følgende ord:

  Kjøpesenteret fra helvete to dager før julaften, svetten renner og du, bærende på syv stappfulle poser mens du sleper deg gjennom folkemengden med dine to barn på slep som maser om å kjøpe bolle på Narvesen, du vet at den verste gaven gjenstår, den butikken der køen står i to etasjer og der en konto skal tappes for sine siste dråper av den svetten du har latt sildre over kontorpulten det siste halvåret; og det er ingen som kan forvente noe annet:

  When a grown man pleads / come and sit by me/ I go weak at the knees / lost in his white beard / It’s the most incredible time of the year

  Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

Nettsaken oppdateres

More from Musikkredaktør

radiOrakels playlist – juni 10

CD 1 1. M.I.A. – XXXO (2:59) I kjølvannet av Born Free-kontroversen...
Read More

1 Comment

Comments are closed.