RADIORAKEL PLAYLIST AUGUST 2012 #2

At RadiOrakel pusher kvinnelige artister og lister minst 50% kvinnelig vokal på playlistene sine, har du kanskje fått med deg. At vi er glade i norsk musikk er også en dårlig bevart hemmelighet. Denne gangen kliner vi skikkelig til, og presenterer ni kvinnelige, norske artister. Enkelte navn har du kanskje ikke hørt før, men de er innmari flinke. Dessuten slipper de fleste nytt materiale temmelig snart.

Tenk om NRK P3 hadde gjort det samme som oss på playlistene sine, a?

God post-festivalsommer,
musikkredaktør Peter Daatland

1. Maya Vik – Bummer Gun (3:50)

Etter nitten år i band, en god slump av disse som bassist i Montée, har jenta fra Os bestemt seg for å satse helt alene. Og hvorfor skulle ikke det gå bra, med byens kuleste afro, hissig synth og bass rundt halsen? Bummer Gun, Mayas andre porsjon synthfunk på mindre enn et år, er bare noen klikk unna.

2. Gretta Gunn – I Said To (Mother North remix) (3:05)

I et hjemmesnekret studio i ei hytte på den irske landsbygda har Gretta forsøkt å gjenskape magien fra lydsporene til 80-tallsfilmene hun vokste opp med. Originalen er fin den, men herregud så dansbart møtet mellom irsk elektropop og Mother Norths (Melkeveien og Drums) skweee er. EPen The Target gis ut på dødpop, og er andre del av et album i fire deler.

3. Laura – Stormen (2:58)

I det du hører den forsiktige, svevende indiepopen og de personlige tekstene farget av uimotståelig bodødialekt, spør du deg selv: Hvorfor har jeg ikke hørt dette tidligere?

Æ blir plutselig lamma og hiv etter pusten
I det æ forstår
At æ e rædd

La oss smile over at vi endelig fant Laura, før vi sipper litt over at nåværende Bendik-vokalist Silje Halstensen og de andre jentene ikke kommer til å gi ut mer musikk sammen.

4. Bendik – Forsvinne (3:57)

Vi er neppe de eneste som har markert fredag 5. oktober med en stjerne i almanakken. Bare uker før debutalbumslippet på Riot Factory låter Bendik bedre enn noen gang, og trommevirvlene er på sin plass – Urørt-finalistene har laget årets beste norske poplåt. Nok sagt.

5. Rustie feat. AlunaGeorge – Afterlight (3:09)

Lytt til låta Afterlight fra Glasgow-produsenten Russell Whytes fjorårsslipp Glass Swords, og du hører en helt ålreit låt. Tilsett den siste, forløsende ingrediensen, Aluna Francis’ vokal, og du lytter til en banger. Forbered deg på støl nakke og bassbombardement fra skotten som holder hus i elektrolabelen Warp, med selskap av fullblodshingster som Aphex Twin og Squarepusher.

6. Sigrid Zeiner – Over the Hill (4:16)

Elleve år gammel skrev Sigrid sin første låt, The Little Round Mouse, om musa som var så tjukk at den ikke kom inn i huset sitt. Nå tar 23-åringen en bachelor i utøvende popmusikk og -sang i London, og gjør alt selv. Med ypperlig balansering mellom pop og dubstep pluss en særegen stemme, stakk hun av med høstens første Ukas Urørt-tittel.

7. Rubblebucket – (Focus) Oversaturated (3:25)

Indiekollektiv på åtte fra Brooklyn, sier du? Originalt, a gitt. Legg til en forkjærlighet for blåseinstrumenter og tempoøkninger, og du får Rubblebucket. Originalt eller ei, alle trenger en porsjon gladindie i blant. 11. september kan du få tak i EPen Oversaturated.

8. Eline Thorp – Holly Pond Fireflies (5:01)

Hamarøy i Nordland har ikke lenger bare Knut Hamsun å skryte av. Blant kommunens 2000 innbyggere vokste nemlig også Eline Thorp opp. Kun atten år gammel kan hun vise til festivaljobber på Kjerringråkk i Bodø, Hove, Slottsfjell og Bukta, samt oppvarmingsjobb for Kråkesølv. Med en stemme som ikke slipper unna assosiasjoner til Ane Brun, er det på sin plass med sparsomt pianoakkompagnement på Holly Pond Fireflies. Nå har hun fått med seg et band, og slipper debutplata neste vår.

9. TEEN – Electric (4:27)

Hvorfor etterlyse bandmedlemmer på en lapp i kantina når du har søstre å spille med? Teenie, Katherine og Lizzie Lieberson har virkeliggjort barndomsmarerittet(stryk)drømmen, og utgjør ¾ av Brooklyn-baserte TEEN. Dette er lyden av god søskenkjemi ispedd drømmende melodier, et tjukt lag bass og krautete gitar. Det lover ekstremt godt for jentebandets debut-LP In Limbo.

10. Jenny Moe – Went Away (3:51)

De som har sett Jenny Moe live, vet godt at Kaizers Orchestra ikke lekte ”flasketuten-peker-på” da de valgte 26-åringen som oppvarmer for sin trippelkonsert på Sentrum Scene i vår. I høst går jenta fra Brumunddal i skjul i studio, bare for å komme ut igjen med debutplata Mon Capitaine. Denne lavmælte låta om savn er en smakebit derfra.

11. Elise Vatsvaag – Safe Play (3:35)

Da Stavanger-jenta Elise hørte Cults’ eksperimentelle pop, ville hun forsøke å lage noe slikt selv. Som ofte skjer, ble ikke resultatet helt som hun hadde tenkt. Safe Play er uansett en strøkent orkestrert poplåt om flørting, med overanalyseringer og annet stress det fører med seg. Låta er en del av låtsamlinga This Is Not My Music, som slippes låt for låt hver måned gjennom hele 2012. Tittelen spiller på det problematiske med gratis streaming og at artister velger å ”lekke” låtene sine, men går du til hjemmesiden hennes kan du gjøre nettopp det: Rappe hele låtsamlingen.

12. Therese Aune – Grey Ghost (5:01)

Du kan faktisk ikke skape alt i Logic Pro 9. Synet av cello, fiolin, trekkspill og lekepiano, for eksempel. Heller ei en kraftfull stemme. Da musikkpressen fra det store utland var tilstede på Øyafestivalen, var Therese et av navnene de noterte på blokka. Vi som gikk glipp av henne kan løfte blikket mot 9. november, datoen debutplata slippes på Riot Factory. Drømmende Grey Ghost er en smuglytt på hva som kommer. Thereses selvuttalte agenda er å lage musikk som er lett tilgjengelig, uten å være lett fordøyelig. Hun lykkes.

13. Van She – Jamaica (4:33)

Fellesferien er over. Vi som søker til musikk for å gjøre hverdagen lysere lever for å komme over låter som denne fra andreskiva Idea of Happiness. Dette er lyden av lykke i musikkformat. Lukk øynene, glem den regnfulle sommeren og la australske beats forføre deg til Jamaica.

14. Benedicte Edvardsen – Cool Then A Fool (5:20)

At ulykkelig kjærlighet er det beste utgangspunktet for ei fin låt, er intet nytt. Men når Benedicte synger om hvordan to personer som har delt masse fint havner i ei dump, innser at de ikke er den matchen de trodde de var, takker for tiden og går videre, gjør det likevel overraskende vondt. Benedicte har skrevet musikk siden hu var jentunge, og låter tøffere i trynet enn mange andre i sin klasse. At hun vier et drøyt minutt til jamming, som for å vise at hun har med seg flinke folk, er intet minus. En digital EP er rett rundt svingen.

15. Antony & the Johnsons – Cut the World (4:20)

Etter fire plateutgivelser er det lov å lene seg på et live-album. Spesielt når det er spilt inn med 42 symfonikere fra DR UnderholdningsOrkesteret, Danmarks versjon av Kringskastningsorkesteret (KORK). Cut the World byr på det aller beste fra transseksuelle Antony Hegarty underlige, fine univers. Bonus: To nye låter og den drøyt sju minutters lange talen Future Feminisim.

More from Musikkredaktør

radiOrakel playlist september #1

Makthaverskan / Levitations / The Bags / The Atomic Tanlines / Ragana...
Read More

2 Comments

  • hei, Arne.

    er ikke 13 av 15 låter med kvinnelig vokal ganske ålreit, a?
    ingen av de du nevner har dessverre vært aktuelle med utgivelser de siste årene.

    – Peter, musikkredaktør

Comments are closed.