RADIORAKEL PLAYLIST AUGUST 2012 #1

RadiOrakel holder blodsirkulasjonen din i gang før gamle og nye storheter besøker Øyafestivalen. I tillegg smører vi øregangene dine med politisk reggae fra nord, psykedelisk rock fra motsatt side av jordkloden og sensommerens lydspor fra Skottland.

Hør (nesten) alle låtene i Spotify her

1. Tame Impala – Elephant (3:31)

Smakebitene Elephant og Psychedelic Dreams tyder på at de australske psykedelikarockernes andreskive blir blant høstens store höjdare. Med feit bass, rytmiske skifter og gitar-jamming flørter John Lennon Kevin Parker og kompani heftig med klassisk rock. Lonerism slippes 8. oktober, ei drøy uke før bandet entrer scenen på Rockefeller – en halv jordklode unna hjembyen Perth.

2. Sandra Kolstad – The Well (We Will Change It All) (3:32)

Elektropopperinnens andre smakebit fra oppfølgeren til gjennombruddet CRUX inneholder alt en god elektropoplåt bør gjøre: En dansbar beat, en stor stemme og et stort hjerte. Hva Sandra er besatt på å finne i brønnen er usikkert, men det lover godt for (Nothing Lasts) Forever, som slippes 28. september.

3. Refused – Summerholidays vs Punkroutine (4:04)

Vi har mye å takke Umeå for. Meshuggah, Cult of Luna, og aller viktigst – Refused. Med sin aggressive rock la bandet med vokalist Dennis Lyxzén i spissen grunnlaget for dagens hardcore. Svenskene rakk aldri å turnere med The Shape of Punk To Come, men fjorten år etter at krangler sendte de fire medlemmene hvert til sitt, rettferdiggjør de den legendariske skiva med utvalgte spillejobber. Deriblant på Øyafestivalen.

4. Supermanna – Ro Feskermanna Ro (3:11)

Mang en rastafari hang med flettene da reggaegruppa Manna takket for seg mot slutten av fjoråret. Nå har nordlendingene gjenoppstått som Supermanna, med en rekke Manna-kjenninger i besetningen. Låttittelen har de muligens rappet fra de Øya-aktuelle jamaicanerne The Congos Row Fisherman Row, men med en sterk lukt av fesk og politisk engasjement etterlater de ingen tvil om hvor de kommer fra.

Ro feskermann ro
Ro en tur ned til Oslo
Fortæll dæm at vi ska’kke ha no oljeboring her nord

5. Animal Collective – Today’s Supernatural (4:18)

”Sometimes you got to get mad”, synger Avey Tare. Og gjør nettopp det – singelen høres ut som velkomstmelodien til et psykedelisk sirkus kun de aller modigste tør å tre inn i. Centipede Hz, de eksperimentelle Baltimore-rockernes ellevte album på tolv år (!), slippes 3. september.

6. The Stone Roses – Fools Gold (4:13)

Lunkne konsertanmeldelser er ikke nok til å stoppe kriblingen før de gjenforente  spydspissene i den såkalte ”Madchesterbølgen” ankommer Øyafestivalen. Det startet da vokalist Ian Brown og gitarist John Squire møttes på grunnskolen, og endte som store bokstaver i historien om moderne rock. Uavhengig av om indierockerne på snart femti år er utdaterte eller ei – denne får i gang blodsirkulasjonen.

7. Ida Stein – The Darkest Eyes (3:55)

Hvem trodde at en eksamen kunne låte så fint? Ja, dette er nemlig NOROFF-elevene Lars Erik Fjøsne og Lars Sparbys eksamensprosjekt. Pluss på artist Ida Steins stemmebånd, og du ender opp med et melankolsk stykke storslått pop.

8. Chromatics – Lady (5:08)

Da bandmedlemmene bestemte seg for å forlate Oregon-gruppa etter debuten Chrome Rats vs. Basement Rutz i 2003, satte gitarist Adam Miller seg på bakbeina. Han samlet en ny besetning, og med fjorårets Drive-lydspor Tick of the Clock fikk mange øynene opp for elektropoppunkerne. Siden mars-slippet Kill For Love, en av årets virkelige perler, har de forblitt vidåpne. Og det er ingen grunn til å lukke dem – Chromatics opptrer på Øya.

9. Björk – Crystalline (5:03)

Mange holdt pusten da Björk Gudmundsdottir kansellerte flere sommeropptredener grunnet stemmeproblemer, men den hypnotiserende islendingen dukker etter alt å dømme opp på scenen i Middelalderparken. På fjorårets åttende fullengder Biophilia, delvis innspilt på iPad og sluppet i form av en rekke apper, viste Björk seg fra sin dansbare side. Kun båret fram av et enkelt perkusjonsriff tar Björks sære, fine vokal oppmerksomheten på singelen. Og i det du minst venter det omringes du av dubstepelementer fra samarbeidspartneren 16bit, og spretter opp for å danse.

10. The Good the Bad and the Zugly – Brainbomb (2:29)

Haldenserne byr på nok en porsjon fengende, primitiv, basstung og misantropisk punk. Gitaronani og linja ”time to betray trash / a million dollar brainiac” sender tankene i retning tidlig Turboneger og låta Zillion Dollar Sadist. Sjutommeren Brainbomb b/w Killing Time er et must for punksa, ute på Fysisk Format nå.

11. First Aid Kit – The Lion’s Roar (5:07)

Med sine unge føtter i folk-tradisjonen, har søstrene Johanna og Klara Söderberg fra utkant-Stockholm smeltet hjertet til Jack White, Fleet Foxes, Conor Oberst og Patti Smith. På Øyafestivalen er det din tur til å la deg smelte av vokalharmonier, myke melodier og søskenkjærlighet.

12. Fight! – Adapt Or Die (2:08)

De sinteste gutta i Bergen har funnet hverandre. Sammen med karer fra Social Suicide, Jeroan Drive og Of Grace And Hatred leverer vokalist Remi Semshaug Langseth fra Like Rats From A Sinking Ship den sinteste, norske hardcorelåta du har hørt på ei god stund. Mer høy puls er i vente – i høst slipper gutta EP. Fight! live-debuterer på Subscene under Øyas klubbdag.

13. Feist – A Commotion (3:53)

Siden nordmenn flest hørte Leslie Feist for første gang, som gjestevokalist på Kings of Conveniences andrealbum Riot On An Empty Street, har det tidligere Broken Social Club-medlemmet funnet sin plass i mang et musikkbibliotek med soloutgivelsene The Reminder og Metals. Calgary-kvinnen med de sterke, melankolske låtene har i flere år stått på ønskelista til Øya, og endelig går ønsket i oppfyllelse. Sjekk for øvrig ut Mastodons cover av låta.

14. Django Django – Hail Bop (4:04)

I det sommeren 2012 er på hell, dukker jaggu det perfekte lydsporet opp. Det selvtitulerte debutalbumet består av psykedelisk rock krydret med vokalharmonier og elektroniske overraskelser, og er et skotsk utropstegn du bør låne et øre eller to.

15. The XX – Angels (2:51)

Under gravearbeidet etter Øya-minner, er vi neppe alene om å trekke fram londonernes avslutningskonsert for to år siden. Timingen på londonernes nye singel kunne derfor ikke vært bedre. Det enkle er ofte det beste, og du trenger ikke mer enn gitarklimpring, sporadiske innslag av bass og Romy Madley-Crofts enkle, kjærlige budskap før armhårene reiser seg. Andreskiva Coexist dukker opp i platehyllene 11. september.

Hør (nesten) alle låtene i Spotify her

More from Musikkredaktør

RADIORAKEL SPILLELISTE APRIL # 2

  1. Nicki Minaj  –  Chun-Li   3.12 2. ANNA  –  Into The...
Read More