RADIORAKEL PLAYLIST APRIL 2013 #2

Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

1. Yeah Yeah Yeahs – Sacriledge 3:50

Hvem bryr seg om at Karen O & kompanis fjerde studioalbum Mosquito visstnok mangler det meste, og at bølgen som skylte ut fra New York med The Strokes på laget rundt årtusenskiftet har mistet slagkraft, når Yeah Yeah Yeahs byr på et åpningsspor som dette? Karen Os dirrende stemmebånd + gospelkor i falsett = hit 4 kid.

2. M.A.J.K feat. Cleo – Så jävla kallt 4:24

Nathalie Missaoui aka. Cleo, ei av damene bak det kvinnelige booking- og produksjonskollektivet Femtastic, har etablert seg som et av de store navnene i svensk hiphop. Sist var det Looptroop Rockers, denne gangen er det M.A.J.K som får svalt, dystert og storkjefta Umeå-besøk på EPen Hallelujah.

3. Maria Due – Willows On A Train 4:29

Siden Maria slapp Kissing In Public (som ved første lytt for øvrig låter som et lydspor til nettopp et forelska par som ligger i det vårgrønne gresset, kliner og for et kvarter eller tre glemmer at de befinner seg på en gressflekk midt blant folk på Alexander Kiellands plass), har hun nøyet seg med å låne bort stemmen sin til Torgny (!!!!) og Maria Orieta (som hun tidligere synthet og koret for). Til sommeren slipper Lillesand-dama plate nummer to, produsert av HP Gundersen. Skal vi tru (den ennå litt hemmelige) singelen vil plata dufte av franske 60-tallshipsters som Francoise Hardy, Birgitte Bardot og Jane Birkin. Blir en fin sommer, detta.

4. Gaselit – Jäniksen Vuosi 3:56

Dansk hiphop? Igjen? Kom an, a. Du hører vel at detta er finsk? Hva de preiker om skjønner jeg ikke, men det dreier seg visstnok om hverdagseksistensielle ting som å gå på universitetet, ha gjeld, forlate hjemmet og drømmen om å stikke fra alt og inn i de mørke skogene som Christopher McCandless (ref. Into the Wild). Låttittelen kan for øvrig oversettes med “harens år”, og det loopende samplet er hentet fra landskvinne Reginas spor “Päivät Valuvat”. Summen er et behagelig, jækla fintflytende stykke hip-pop.

5. Emilie Nicolas – Grown Up 3:33

Ut av intet (i virkeligheten Bærum) dukka Emilie Nicolas Kongshavn opp i vinter. Og med fire låter og knapt mer enn en Natt & Dag-opptreden å vise til var jenta med Lykke Li-fletta med ett på plakaten til Pstereo. De fire, sjeldent modne låtene viser et bredt repertoar, og på det foreløpig sarteste sporet viser Emilie fram ypperlig låtskriveri med repeterende, effektfulle linjer om påtatt (?) voksenhet:

Don’t need safety / I’ve grown up

Don’t need a home / I’ve grown up

Den kraftfulle, presise og sårbare vokalen er pakka inn i et lekkert, klubbflørtende elektronisk lag ved hjelp av kyndige produsenthender. Mer av dette!

Emilie Nicolas – Grown Up by Whiteroom Production

6. Major Lazer feat. Peaches & Timberlee – Scare Me 3:01

Major Lazers andre gjesteartist-o-rama Free the Universe ble forsinka med omtrent et halvår. Forståelig nok det, når Philadelphia-baserte Thomas Wesley Pentz aka. Diplo, main man bak det rastabefengte aliaset, på død og liv skulle trøkke inn nærmere 30 gjesteartister over 14 spor. Det hele låter, presis som venta, som lydsporet til en strandfest: breialt og jamaikansk. Ikke bli overraska om russen pumper denna plata høyt.

7. James Blake feat. RZA – Take A Fall For Me 3:34

Den følsomme elektro-smartness-prinsen James Blake er tilbake. Og 24-åringens produksjoner har vokst – men ei overvokst (smartness-ordspill, ref. Overgrown) fra debuten som blåste barten og brystholderen av de fleste. Ifølge låtas kommentarspor ble samarbeidet med RZA (Wu-Tang Clan) til da James (på høflig London-vis, sikkert) sendte over sporet på mail, og fikk et vokalspor i retur. Og gamlegutta skuffer sjelden. Det 21. århundre, ass.

James Blake – Take a Fall For Me (feat. RZA) by KΔdri K

8. Rokia Traoré – Beautiful Africa 3:35

Som diplomatdatter fulgte Rokia sin far mye rundt i både Afrika og Europa, noe som ga henne mange ulike inntrykk og – etterhvert – et uttrykk som mikser farens Dire Straits-plater med afrikanske røtter. La oss kalle den John Parish-produserte summen afrikansk rock’n’roll. Med en fem albums tjukk diskografi er 39-åringen i dag blant Malis mest framtredende musikere, ved siden av navn som Ali Farka Touré, Oumou Sangaré, Salif Keïta og Oslo-aktuelle Tinariwen. I tillegg til å leke med vokalharmonier spiller Traoré gitar, ngoni og balafon, alle elementer som visstnok er oppsiktsvekkende til kvinnelig, afrikansk musiker å være. Om du har planer om å helle i deg øl på en viss dansk musikkfestival i starten av juli: ikke engang vurdér å komme tilbake uten å ha sjekka ut Traoré.

Rokia Taore: “Beautiful Africa” by Nonesuch Records

9. Sgrow – Mind Control 4:20

Bak (det litt krøkkete) bandnavnet Sgrow lurer den elektroniske Kristiansand/Drøbak-duoen (og kjæresteparet, tihi) Vilde Nupen og Kristoffer Lislegaard. Og jaggu utfyller de hverandre på ypperlig vis: Vildes varme vokal pakket inn i Kristoffers barytongitar og bølgende, loopende, kjølige beats utgjør en elektronisk miks som passer like godt på klubb som på kunsgalleri. Ifølge internett er de minst like dugelige live. Debut-EPen er ute på Karmakosmetix Records.

10. Klish – Seveneleven 3:10

Klisne Fingra aka. Klish aka. Jon-Are Masternes fra kollektivet Cracklab viser at det er liv i Tromsøs hiphopmiljø, med Tungtvanns hjemvendte sønn Poppa Lars bak rattet. Klish tar oss med på ei litta runde i Nordens Paris (ikke lov å si) – på nattestid, selvsagt, og selv om tekstlinjene om noe-som-ikke-er-kaffe i koppen, neste fiks og byens skyggesider neppe stikker av med en Prøysenpris, låter det befriende med et breialt, nordnorsk spor straight outta Nordens Paris (fortsatt ikke lov å si).

Seveneleven-koppen e full / Men det e’kje kaffe oppi

11. Samling – Tio Mil Bort 4:22

Stockholmsbandkollektivet Samling, bestående av en haug karer med mer eller mindre skjeggvekst, har, ikke totalt ulikt et annet svensk band, åpenbart lyttet mye til 60-70 tallsrock. Den følsomme, drømmende folkrockpsykedelika-gjengen entrer scenen på Parkteatret 18. april.

12. Frida Scar – Schhh 3:00

Femtastic-artisten Frida Scars hugger til igjen, med gjenkjennelig breiale, presise tekstlinjer. Førstesporet fra den hardtslående EPen med samme navn er av det hissige slaget, og et realt spark til de som hysjer ned göteborgsjenta og fortelle henne at hun må “passa inn i malen”. Lærepenge: du kødder ikke med denne dama.

Ta över scenen förr det får jag / Ta over Sverige förr det får jag / Ta över världen förr det får jag

Frida Scar – Schhh by Frida Scar

13. Dråpe – I Did What You’ve Done

Pusekattene Dråpe har lagt noe mer trykk på andrestavelsen i ordet støypop på andreplata Canicular Days, som slippes på Riot Factory 19. april (lenke kommer). Tåken av støy har blitt mer gjennomsiktig, og omtrent halvparten av sporene treffer deg umiddelbart i hjertet (kompliment). Som denne, hvor andrevokalist Ketil Myhres distanserte, lettere desperate vokal bryter gjennom et varsomt, repetativt lag av gitarklimpring, pumpeorgel, trommevisper og perkusjon. Dråpe varter opp med mini-konsert på Big Dipper 19. april, slipper plata på Parkteatret 25. april og gir deg lydsporet til festivalsommeren under både Øya og Roskilde (!). Mjau!

14. Haraball – Diet of Candy 1:39

Rundt regnet året etter sine første utgivelser, 7″erne Frowns vs. Downs og The Rope, står kongsberggutta i Haraball på barikkadene med 15 nye old school hardcore-spor i god, kontant ettminutts-stil. Sleep Tall, med tilhørende spor, slippes på Fysisk Format 26. april. I mellomtida: hør låta på fm 99,3 og sjekk ut singelen “Well, That Passed” med tilhørende isbading (under). Testosteronfylt, hutrende eyecandy.

15. Jenny Hval – Mephisto In The Water 4:04

At en norsk artist hypes på sjølvaste Pitchfork, og attpåtil med etto spor på hipsterhylla Best New Tracks i løpet av tolv dager, er ikke bare en sjeldenhet, men et tegn på at stemmebånds-jo-jo, multikunsttasker og radiOrakel-venninne Jenny Hval er i ferd med å bli en heit eksportvare. Ifølge ørevitner som nylig var tilstede på releasekonserten på Mono, er Innocence Is Kinky, ute på Rune Grammofon 19. april, en sjeldent saftig godbit.

Jenny Hval – Mephisto In The Water (taken from her forthcoming album, Innocence Is Kinky) by __FE__publicity__

Abonnér på (nesten) hele playlista i Spotify her

More from Musikkredaktør

radiOrakel spilleliste desember 2014 #1

1. Silvana Imam – I*M*A*M 3:24 2. Vince Staples – Hands Up...
Read More