PRIDE (and prejudice?)

Denne uken hadde jeg tenkt å skrive en artikkel om Pride. Om hvordan radiOrakel som verdens eldste kvinneradio og feministradio selvsagt støtter Pride i all sin prakt, og alt det måtte medføre

Hvordan vi stolt støtter retten til å være den du er og elske den du vil. Det skal jeg også gjøre nå, men med en litt annen vri enn jeg først hadde tenkt.

radiOrakel er verdens eldste kvinnedrevne feministradio, og vår feminisme skal være inklusiv. Den inkluderer deg, selv om du kanskje ikke tror det, eller alltid vil det. Vi er feminister for, og med, transpersoner, mennesker med ulike legninger, ulike etnisiteter, ulike meninger og ulike trosgrunnlag. Vi er ikke bare feminister for middelaldrende, hvite vestlig kvinner med røde strømper og store smykker (ikke at vi ekskluderer dem!). Vi er feminister og jobber for likestilling for alle, både med tanke på de som kom før oss, og de som kommer etter oss.

En av hovedgrunnlagene for den feminismen og likestillingen vi har og jobber mot i Norge, er ytringsfriheten. Retten til at du faktisk kan si nesten hva du vil. Dette er en utrolig viktig byggestein i vårt samfunn, men med stor frihet kommer også stort ansvar, et ansvar som det kan virke som at ikke alle anser som like viktig.

På torsdag skrev Begard Reza om hvorfor hun nå trekker seg fra ytringsfrihetskommisjonen. Et statlig finansiert forum som skal støtte opp under en av våre viktigste friheter. Grunnen? Hets, kommentarer og det som kan betegnes som hatefulle ytringer mot transpersoner, kvinner og mennesker med ulike etnisiteter. Kjøpt og betalt av staten, og gjennom bruk av våre skattepenger, oss.

(Les gjerne hele kronikken hennes her: https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/R9JgBW/derfor-trekker-jeg-meg-fra-ytringsfrihetskommisjonen?fbclid=IwAR2z2wEHnhxBD968P9PFec9spNb0qcR41kiJBiIATspO53OKNMKCMSVrXJQ )

Denne måneden er det derfor ekstra viktig at vi alle står opp for rettigheter og verdige og fullverdige liv for alle mennesker. Retten til å elske hvem du vil er en grunnleggende faktor for å leve et bra liv. Det skal ikke være en gimmick for å tjene solidaritetspoeng (som noen ser ut til å tenke at det er), men noe vi skal jobbe for og mot hele tiden. Ingen er frie før alle er fri, og hvor godt vi fungerer som samfunn vises ikke utfra de mest vellykkede eller privilegerte av oss, men på hvordan vi behandler minoriteter og mennesker som er annerledes fra oss selv.

Men noen ting går jo faktisk også fremover. Regjeringen sa denne uken at de skal presentere et lovforslag som forbyr såkalt “homoterapi” eller “konverteringsterapi”. Jeg er en forkjemper for religionsfrihet, men ikke når den går på bekostning av rettighetene til andre mennesker. Å fortelle noen at måten de er født på er feil, er noe av det jævligste jeg kan tenke meg. Opplevelsen av at mennesker som i utgangspunktet skal stå deg nær ikke godtar den du er, er sikkert en følelse mange kan kjenne seg igjen i. Men å utsette folk for “terapi” for noe som verken er feil eller et problem, burde ikke være lov. Det håper jeg også stortinget støtter. Om ikke er det noe riv ruskende galt med oss.

(Les artikkelen fra NRK her : https://www.nrk.no/norge/regjeringa-legger-fram-handlingsplan-for-lhgbtiq-feltet-1.15550863 )

radiOrakel har gjennom 40 år vært en bauta og en ledende stemme for inkludering, likestilling og feminisme. Det skal vi fortsette å være, for uansett hvor langt vi tror vi har kommet, ser vi stadig at retter vi opplever å ha oppnådd, ikke alltid strekker seg til alle. Og noen ganger går det også på bekostning av andre utsatte grupper. Vi er heller ikke perfekte, og en lovnad fra oss er at vi alltid skal prøve å være bedre, se fremover, finne ut av våre egne feil, og jobbe videre med dem. Ikke bare for andre, men også for oss selv.

Med dette i tankene vil jeg ønske alle der ute HAPPY PRIDE. Vær den du er, vær stolt over hvem du er og feir at du har retten til å uttrykke deg og gjøre som du vil. Feir deg selv! Det har du fortjent! Så skal vi andre prøve å kjempe for at du skal få gjøre det, uten hat, undertrykking, hets eller latterliggjøring.

 

Hanne Rye Hanssen,

Ansvarlig redaktør, radiOrakel FM 99,3

More from Hanne Rye Hanssen, Ansvarlig Redaktør radiOrakel

Premiere: Min Mystiske Venninne 20/9

20.09.2021 har vi premiere på en ny serie: Min Mystiske Venninne av...
Read More