NYC New Wave: Skeivt uteliv på BLÅ

11 oktober inviterer Red Bull Music og BLÅ til en storslagen fest for de hiphop interesserte.

Hip hop starta i Bronx. Bydelen i New York har vært et samlepunkt for hip hop og selv om omveltning i sosiale strukturer og gentrifisering har pågått i stor grad siden oppstarten av sjangern er det fremdeles nå bare et par generasjoner senere stadig et gryende liv i miljøet. Oslo er heldig som torsdag 11.oktober får se artister som Cakes da Killa, Le1f og Quay Dash etterfulgt av Indieseksuell iløpet av en eneste kveld.

Cakes og Le1f har begge spilt på BLÅ tidligere, og da sistnevnte besøkte Oslo for to år siden mente han at sin egen musikk ikke var av den kontroversielle typen. Likevel har Le1f vært med på å få øynene opp for musikere som bryter med kjønnsroller, og tar opp temaer som fordommer, homofobi og stereotypier. Fra debuten sin med mixtapen Dark York har Le1f startet en musikalsk karriere som inneholder mye kulturell arv, tanker rundt sitt eget miljø og sin identitet. Både Le1f og Cakes da Killa har jobbet seg mot en sjanger som gir faen i hvordan det hørtes ut på forrige skive, det er nye tanker og følelser som skal ut og nye beats som stadig blir bedre. Cakes da Killa har lenge hatt en kraftig lyd og rettet seg mot klubbmiljøet. Nylig ga han ut en singel med New York-produsent og DJ LSDXOXO.

Disse artistene har alle til felles at de er skeive hiphop musikere, men det å være skeiv er ikke hovedfokuset man burde ha på dem. Fokuset burde rettes mot de ekstremt energifylte låtene til Cakes da Killa, attituden til unge Quay Dash og de utrolige samplene og humørsvingninge i lydlandskapet til Le1f. De setter spissen på et hiphop miljø som er originalt og utbrytersk.

Verden har fått øynene opp for voguing, dragrace og transfobi. Artisten Quay Dash kalte sin debut EP Transphobic nettopp for å beskrive noe av det hun går gjennom som transkvinne, men nevner i et intervju med The Guardian at musikken hennes handler mer om henne som person, hvordan hennes kamper har utfoldet seg og hvordan hun hever seg over dem. Eller som hun selv har sagt til Dazed: “The EP is a kick to the nuts for all those losers out there that can’t stand, or understand, trans women.”

Med det mer åpne verdenssynet har vi kanskje også sluttet å sette hverandre i bås i like stor grad som tidligere. Flere artister forteller at de er lei av å bli stemplet som personen som kun gjør det ene eller andre. Å kunne bevege seg fritt innenfor det man ønsker å uttrykke er også gleden av å skape for andre.

Sammen med de amerikanske rapperne skal også DJ konseptet Indieseksuell med djs Øyvind Rones og Paulo Velasquez hete opp dansegulvet. Jeg tok en prat med Rones for å høre litt om dj-konseptet og forventninger for kvelden.

 

-Fortell litt om hvordan konseptet startet, det begynte i 2011?

Faktisk i 2010, september 2010, så det er nå åtte år siden. Det startet på Revolver, da jeg nettopp hadde flyttet til Oslo, og begynt å jobbe i baren på Elsker. Litt frustrert over hvor lite variert det skeive utelivet var i Oslo.

 

-Dette var Seksuell?

Dette var Indieseksuell. Seksuell er jo noe annet, hehe. Men ikke så rart man blander de to heller.

 

-Åja, men hvordan startet det da?

Vi ble fortalt at vi var litt snobbete på musikken på Indieseksuell. Så det vi gjorde var å ha en kveld vi kalte Seksuell, hvor vi strøk bort indie og bare spilte låter som var veldig hit-fokusert. Bare guilty pleasures. Det var ikke så mye sånt i Oslo på den tiden. Hvertfall rundt Youngstorget så var det ikke så veldig mye av det da. Så det føltes som en slags motreaksjon på alt som var kred.

 

-Hvordan har konseptet forandret seg?

Tja, si det, ikke noe mer enn det som er naturlig når tiden går. Nå har vi jo forandret litt med tanke på musikken vi spiller. Og vi er jo i utgangspunktet ikke noe hiphop-konsept i det hele tatt, men føler sterk tilknytning til de artistene som vi skal spille med. Det var jo litt rart å bli spurt om å bli med på en hiphop kveld, men med tanke på hva slags kveld det var så virket det jo veldig naturlig å skulle spille der.

 

-Har dere noen låter dere vil hinte som dere skal spille?

Jeg har faktisk ikke begynt å tenke på det. Det er jo en stund til, hehe. Jeg har ikke kommet så langt. Jeg kommer til å planlegge litt, men det er jo en stund til.

 

-Hvem skal du spille med?

Jeg tar med meg Paulo, en som har vært med i Indieseksuell en stund. Vi har gjort alle kveldene i Tromsø sammen for eksempel og han har vært med mange ganger i Oslo også. Vi begynte jo på Revolver og gikk til Internasjonalen

 

-Og Fisk og vilt?

Det var seksuell. Seksuell har vel aldri vært et et direkte skeivt konsept, men på grunn av Indieseksuell så har det kanskje på en naturlig måte blitt det. Men Indieseksuell har vært den klubben vi føler har vært viktig for det skeive utelivet.

 

-Skeiv representasjon er viktig å få ut både for skeive og streite folk. Slik at man kan se folk man kjenner seg igjen i uten at det skal være så viktig hva man definerer seg som. Det er viktig å få ut skeive folk på de store scenene og infiltrerer de streite stedene.

Der er jeg enig og jeg tror det har blitt bedre i Oslo i de siste årene. Man merker det spesielt under Pride,. Det har forandret seg veldig de siste årene. Jeg tror ikke jeg følte meg helt hjemme i det da jeg flyttet hit. Men nå er det helt forandret. Det føles mer hjemme å være der. Men kanskje jeg også har forandret tankegang?

 

-Har dere noen gang spilt på Pride?

Ja, vi har hatt en fast greie på Elsker de siste årene. Vi hadde også noen kvelder med Get Dancy som vi kjørte på Victoria Jazzscene. Også spilte vi på paraden på FRI flåten i år. Det var helt uvirkelig. Helt fantastisk å være med. Holdt på å begynne å grine hele veien, det var så fint, hehe.

 

-BLÅ har jo hatt flere skeive bookinger med ulike konsepter, f.eks Girls Club, Blå mini Ball, Kiddy Smile m.m. Hvordan har Indieseksuell relatert til det?

Vi hadde lyst til at Indieseksuell skulle være noe for alle. Vi skulle jo ikke bare rette oss mot det skeive miljøet, men være et sted hvor alle kunne være seg selv og en blanding av alle mulige folk.

-Hva ser du mest frem til for kvelden?

En av artistene vi aldri har fått til å booke på våre egne klubbkvelder er Le1f, vi har hatt Cakes da Killa en gang, men Le1f har vi prøvd å få til så mange ganger så det er fint å endelig kunne gjøre en kveld sammen med han.

 

-Er det noen du vil gi en shoutout til?

Det må bli Kjetil som jeg startet Indieseksuell med! Knallbra fyr!

More from Karina Sletten

Terre Thaemlitz: In residence

Tirsdag 16. oktober 20.00 Live radiosending fra Bergen Kunsthall: Laurence Rassel og...
Read More