Menneskelige munnharper

Litt fra UNESCOs verdensarvliste, en sveip innom Nord-Amerika, et par korte pitstop i Sør-Afrika og India, en hel del Sibir og mye utforsking av munnens resonansmuligheter. Radio Folkefest gir deg en halvtimes overtonesangspesial!

Overtonesang er kort fortalt det som skjer når en sanger synger en fortrinnsvis mørk tone, men samtidig klarer å lage en eller flere lyse toner over, som utgjør melodien. En sjupunktsguide til overtonesang, eller strupesang som det ofte forveksles med, kan du blant annet se her: http://www.tarbagan.net/nodo/how/how.html. Mange forbinder kanskje strupesang først og fremst med Tuva i Sibir, men overtoneteknikken finner man igjen verden over, i ulike former.

Folkefesthalvtimen denne uken ble åpnet med strupesangsuperstjernene i Huun-Huur-Tu fra Tuva i Sibir, og fortsatte med litt eefing fra Tennessee og en ukjent manns overtonesang fra Rajastan i India. I strupesangbastionen Tuva er det tradisjonelt sett menn som er sangutøverne, men både i Sør-Afrika og blant inuiter i Canada er det kvinnene som er tradisjonsbærere. Inuit-versjonen av overtonesang utføres forøvrig to og to sammen; der man vekselsvis bruker den andre personens munn som resonansrom. Ganske intenst!

Dette spilte vi:

Huun-huur-tu – Aa-shuu dekei-oo
Tanya Tagaq – Sila
Tenores di Bitti – T`Amo
Sainkho Namtchlyak – Dance of Eagle
Arthur Miles – Lonely cowboy pt. 2

More from Radio Folkefest

Kristenmanns sang

Jul, hanukka, kwaanzaa - desember er de religiøse høytidenes måned. Men hvilken...
Read More