Histories beste folkemusikkalbum?

Skjoldmøyene er de mytiske, kvinnelige krigerne fra Setesdal - og i 1990 ble de hovedpersonene i den mest feirede og omdiskuterte folkemusikkutgivelsen i Norges historie.

Skjoldmøyene er de mytiske, kvinnelige krigerne fra Setesdal – og i 1990 ble de hovedpersonene i den mest feirede og omdiskuterte folkemusikkutgivelsen i Norges historie.

Morgenbladet sier det, Keith Richards sier det, artistene selv sier det: albumet “Skjoldmøyslaget” fra 1990 – innspilt av far og sønn Torleiv og Hallvard Bjørgum – er historiens beste folkemusikkalbum. Inspirert av den høyst omstridte Odin-teorien til Thor Heyerdahl reiste Hallvard Bjørgum, felespiller og setesdøl, til Aserbajdsjan for å finne ut om det var noe hold i mytene om at skandinavene utvandret fra området rundt Svartehavet en gang rundt Jesu fødsel. Det han fant var kanskje ikke nok til å gjenreise Heyerdahls ære som forsker, men viste at de myteomspunnede kvinnelige krigerne fra Setesdal – skjoldmøyene – fantes i også i aserbernes folkefortellinger.

Far og sønn besluttet dermed å samle det beste av den seterdalske tradisjonen og spille dem inn med bruk av moderne teknikk, men helt uten å modernisere slåttene. Resultatet ble det bejublede albumet som kom ut i 1990 – fikk Spellemannspris, kom på 14. plass på Morgenbladets kåring over Norgeshistoriens viktigste album.

Hør episoden her:
Sesong 5, episode 7

More from Radio Folkefest

En tettpakket verden

Sentral-Europa er blitt et ynglested for produsenter og DJ-er med et hjerte...
Read More