Feminisme på latinamerikansk

Til tross for at en rekke stater i Latin-Amerika i løpet av det siste tiåret har fått progressive regjeringer som arbeider for å utvikle velferdstilbud og goder, er det fremdeles en lang vei å gå før utjevninga er rettferdig.

Til tross for at en rekke stater i Latin-Amerika i løpet av det siste tiåret har fått progressive regjeringer som arbeider for å utvikle velferdstilbud og goder som skal tilfalle flertallet av befolkningen, er det fremdeles en lang vei å gå før utjevninga er rettferdig. I mange tilfeller går den skjeve fordelinga av godene hardest utover kvinnene. Selv om det på toppen har dukket opp kvinnelige stasledere er utfordringer knyttet til kvinners situasjon mange og store.

Vold, drap, arbeid, lønnsforskjeller, tilgang til goder og kvinner i det offentlige rom for å nevne noen. Likestilling er et mål for mange statsledere og organisasjoner, men historisk er kvinnene de store taperne i Latin-Amerika. I denne serien møter vi ikke kvinnelige tapere – tvert imot. Vi møter kvinner som kjemper hver dag for å bedre kvinners situasjoner på helt ulike arenaer.

Serien er produsert av Ingrid Fadnes og Kjersti Kanestrøm Lie.

Episode 1

Er det mulig å være feminist i en kultur der machokulturen har dype historiske, politiske og kulturelle røtter?

Det er et av spørsmålene vi stiller i episode en av denne radioserien. Gjennom fem episoder møter vi en rekke latinamerikanske kvinner og forsøker å forstå deres kamp og rolle i et machistisk samfunn. I denne første episoden blir du kjent med Ana Miriam Hernandez fra organisasjonen Equipo Maíz i San Salvador, El Salvador og Neesa Medina fra organisasjonen CDM i Tegucigalpa, Honduras.

Episode 2

Økt urbanisering og industrialisering har ført flere latinamerikanske kvinner ut i arbeid.

I Mellom-Amerika sysselsettes mange kvinner i tekstilbransjen, i fabrikker kalt maquilas. Arbeidsforholdene er tøffe og lønna er lav. Vi blir med til en maquila i San Salvador, der kvinnene mot alle odds har organisert seg.

Vi møter også Marta Guadalupe Saldaña fra organisasjonen FEASIES, et forbund for uavhengige fagforeninger i El Salvador.

Episode 3

Det å stå på en scene er utfordrende. Men for en kvinne i et mannsdominert samfunn er det enda vanskeligere.

I denne episoden skal du bli kjent med den cubanske rapgruppa Krudas Cubensi og rapperen Susana Melina Medina fra Juarez nord i Mexico. De bruker musikk for å fortelle om kvinners situasjon og for å utfordre fordommer. I tillegg skal du høre med om chilenske Moyeney som var den eneste kvinnelige latinamerikanske gjesten på fjorårets Melafestival.

Episode 4

Sju latinamerikanske land har nulltoleranse for abort og flere andre land har strenge abortrestriksjoner. Motstanden mot abortliberalisering er sterk, likefullt tar mange kvinner abort. Vi ble med til en kvinneklinikk i Chiapas, Mexico, der kvinner får hjelp til å ta abort i skjul.

I landsbyen Suchitoto i El Salvador finner man små sjablonger på husvegger det står “Dette huset er fritt for vold mot kvinner”. Kampanjen ble startet av organisasjonen Centro de Mujeres i samme by og er et forsøk på å sette fokus på problemet – vold mot kvinner. Bli med oss til Suchitoto.

Episode 5

Latin-Amerikas historiebøker er full av borgerkriger  – en historie der menn står igjen som helter og får utdelt medaljer. Kvinnenes plass i historiebøkene er minimal.

Men historien er mer enn den som er skrevet ned, og den inneholder en fortelling der kvinner deltar på lik linje med menn. Også kvinner bar våpen, samtidig som de var sykepleiere, matlagere og barnepassere.

I denne episoden blir du kjent med Maria Rosa Riveira, kjent som Sandra. Hun var, som en av mange kvinner, med i gueriljaen til FMLN under borgerkrigen i El Salvador som pågikk fra 1980-1992.

Vi møter også Betty Matamoros. Hun er et eksempel på de mange kvinnene som deltar i dagens konflikter. Hun er talskvinne for motstandsbevegelsen i Honduras som oppstod etter militærkuppet i 2009. Både hun og andre kvinner som deltar i konflikt fortjener å skrives inn i historien, deres rolle må ikke undervurderes.

Written By
More from Admin

Godt nytt år!

radiOrakel takker for det gamle og ønsker alle sine lyttere et godt...
Read More