Er Bergen Norges Nashville?

Det var en mørk høstmandag i fjor at Ingrid, det ene av Radio Folkefests to faste redaksjonsmedlemmer, slang ut - nærmest i en bisetning - det vi kom til å omtale som Brannfakkelen: "Ja, nei altså, i Bergen, Norges Nashville, så..." Mandagens Folkefest-halvtime ble dermed dedikert til spørsmålet som har knuget oss helt siden dengang: er Bergen virkelig Norges Nashville?

Det var en mørk høstmandag i fjor at Ingrid, det ene av Radio Folkefests to faste redaksjonsmedlemmer, slang ut – nærmest i en bisetning – det vi kom til å omtale som Brannfakkelen: “Ja, nei altså, i Bergen, Norges Nashville, så…” Mandagens Folkefest-halvtime ble dermed dedikert til spørsmålet som har knuget oss helt siden dengang: er Bergen virkelig Norges Nashville?

Første lakmustest utføres med broren til mannen som er kjent som Brann-låtskriver og “han med startnummer 1” i det tradisjonsrike motbakkeløpet “Stoltzen Opp”. Vi snakker selvsagt om motbakkeløper Oves bror, nemlig Trygve Thue. Om hans Beach Boys-på-norsk bidrar til å av- eller bekrefte noen Nashville-hypotese er ikke krystallklart, men som evige Bergens-nostalgikere nynner vi gjerne med når han synger “Tenk om alle flytter til Bergen byyyyy”.

Fra den tidligere SAFT-mannen Trygve Thue beveget vi oss videre i Beach Boys-land med noe ferskere Young Dreams, et slags allstar-lag fra herresiden i Ung Bergensk Pop. Og apropos Ung Bergensk Pop, eller apropos Årest Superhit Så Langt – Razika er selvskrevne i enhver sending med Bergen som tematikk. Publikum har fortsatt stjerner i øynene etter Bylarm-konserten der Razika spilte fantastiske “Vondt i Hjertet” TO ganger på rad! Radio Folkefest nøyde seg med én spilling i denne omgangen, men vi er ikke fremmede for å spille favorittlåter så ofte som mulig
I kjenningen til Radio Folkefest har vi klippet inn en mann som sier at man aldri skal spørre om hva folkemusikk egentlig er (og heller ikke om hvorvidt Gud fins).Stemmen tilhører en av Bergens grand old men innen (folke)musikk, nemlig Gabriel Fliflet. Sammen med OiOi-gladlaks Ole Hamre bedyrer han sin kjærlighet til vestlandshovedstaden, med “Eg elskar Bergen”. Bergens-fans er også gjengen i Bergen Munnspillorkester, som med en trassen form for positivitet man kun oppnår i byer med samme antall regndøgn som Bergen, slår fast at “Her kommer Bergen”. Internett sier ikke så mye om dem, men det understrekes at de øver på tirsdager. Så vet du det.

Egentlig var vel Nashville-hypotesen i denne sammenhengen et slags magert påskudd for å spille hyggelig musikk fra Bergen, men hei, vi koste oss i alle fall! Særlig når vi fikk avslutte med Leiv Reed og Lazy. Nå kan våren komme!

Spilleliste 27.02.11

Trygve Thue – Tenk om (California Girls)
Young Dreams – Young Dreams
Razika – Vondt i hjertet
Gabriel Fliflet/Ole Hamre – Eg elsker Bergen by
Bergen Munnspillorkester – Her kommer Bergen
Leiv Reed – Lazy

More from Radio Folkefest

Bartender-Balkan

På en shady bar i det tidligere Jugoslavia ble et medlem av...
Read More