Musikalsk konfliktjournalistikk

Det har ikke alltid vært like glamorøst å være folkemusikkjournalist. Møt Eivind Groven og Rolf Myklebust - de første norske etnomusikologene - med en arbeidshverdag preget av mursteinkasting, alkoholiserte spellemenn og en radikal grumsete dialektbruk.

Det har ikke alltid vært like glamorøst å være folkemusikkjournalist. Møt Eivind Groven og Rolf Myklebust – de første norske etnomusikologene.

NRKs Folkemusikkhalvtimen ble startet i 1931 – av seljefløytist og multikunstner Eivind Groven. I dag er programmet 81 år gammelt, har skiftet navn til Folkemusikktimen og er verdens eldste radioprogram. På Grovens tid delte programmet Norge i to: På den ene siden de som med stolthet så at folkemusikkarven ble spilt på riksdekkende radio og som pyntet seg hjemme i stua før de skulle høre på. På den andre siden folk som ble fylt av forvirret raseri over å høre på felegnukkingen og som ble drevet til å kaste murstein gjennom kontorvinduet til Groven på Marienlyst.

Heldigvis ble tidene bedre, og da Rolf Myklebust overtok i 1952, var det få voldsepisoder knyttet til programledervirket. De største utfordringene da, var knyttet til håndteringen av musikerne. Felestemmingen foregikk ofte for åpne mikrofoner. Ofte så var musikerne så ivrige at når slåtten var ferdigspilt, hadde de svinget seg slik at de satt med ryggen til mikrofonen. Dessuten var det vanskelig å stå imot storbyens fristelser, og Myklebust fant ut at det tryggeste var ofte å hente musikerne på togstasjonen, så de ikke sveipet innom noen vannhull på vei opp til studio.

Myklebust var som en norsk Alan Lomax, og reiste opp og ned fjordarmer og dalfører med NRKs første lydbuss og gjorde opptak av de musikerne som ikke selv kunne komme seg til Oslo. Slik ble Norges folkemusikkarkiv dannet, takket være Myklebusts enestående evner til å godsnakke med ellers fremmed- og teknologifiendtlige bygdefolk. Strynedialekta og hans egen bakgrunn som klassisk fiolinspiller, hadde nok noe å si for troverdigheten hans.

Og historien har en lykkelig slutt. I dag lever fortsatt Folkemusikktimen i beste velgående. I tilegg har NRK opprettet en døgnåpen folkefestmaskin kalt NRK Alltid folkemusikk. Ryktene vil ha det til at felespiller Knut Buen aldri får legge seg om kvelden lengre. Han må alltid høre hva som er neste låt.

Hør sendingen her.

Episode 17, sesong 4
Packers – Folkemusikkhalvtimen
Eivind Groven – Myllargutens bruremarsje
Eivind Groven – Kivlemøyane
Rolf Myklebust og Hilmar Alexandersen (lydklipp)
Eivind Groven og Bergen Domkantori – Margjit Hjukse
Øyonn Groven Myhren og Odd Nordstoga – Uppi måneskinn

Neste uke: Nasjonalromantisk!

More from Radio Folkefest

Folk for forest

I dagens folkefest har vi sluppet løs folkekuriosa-samler Jens Hjort over eteren....
Read More