Diaspora-klubb-Afrika

I Elfenbenskysten kaller de det coupè dècalè, i Angola kuduro, på Kapp Verde funanà, i Sør-Afrika shangaan electro. Alle med en kjapp og rasende elektronisk rytme. Felles for dem er også at mange av genrene har oppstått i diasporamiljøer i Europa - i London, Lisbon og Paris - for så å bli plukket opp av hjemlandet og omfavnet det internasjonale musikksamfunnet.

Mens resten av verden er opptatt av Kanye Wests perfekte storm, hører Radio Folkefest på afrikansk techno. Det er ingen tvil om at folkemusikkens utvikling i nyere tid har båret preg av inspirasjon og utvekslinger verdenshjørnene imellom. Afrikanske folkemusikkgenre som soukous (Kongo), highlife (Nigeria), kwela (Sør-Afrika) og benga (Kenya) har lenge fått surkle inn den vestlige popmusikken – fra Paul Simons “Graceland” til Vampire Weekend. Nå fylles afrikanske og europeiske dansegulv av en eklektisk miks av subgenre som alle fusjonerer techno, hiphop og en form for lokal musikktradisjon. I Elfenbenskysten kaller de det coupè dècalè, i Angola kuduro, på Kapp Verde funanà, i Sør-Afrika shangaan electro. Alle med en kjapp og rasende elektronisk rytme. Felles for dem er også at mange av genrene har oppstått i diasporamiljøer i Europa – i London, Lisboa og Paris – for så å bli plukket opp av hjemlandet og omfavnet det internasjonale musikksamfunnet.

Dagens folkefest tar deg med til det angolsk-portugisiske musikkscenen fra Lisboa til Luanda – hvor vi møter størrelser som Buraka Som Sistema, Noite o Dìa og resten av HARD ASS SESSIONS-aktørene. Deretter ser vi på de Londonbaserte Radioclit-produsentene som stadig lefler med Sub-Saharas ulike musikkmiljøer og deres “verdensomspennende ghettokultur”-prosjekt, Club Secousse.

Spilleliste 06.12.10
Noite o Dìa – Kibexa (remix) – fra O midjor de kuduro (2009)
Buraka Som Sistema – Sound of Kuduro (Drop the Lime-remix) fra Sound of Kuduro EP (2009)
Nic Sarno – Mana Wasa fra Hard Ass Sessions, vol. 2 (2010)
Radioclit – Secousse All Stars fra Secousse EP 2 (2009)
Luky Gomes – Zeze e Toto fra Radioclit presents.. The Sound of Club Secousse vol. 1 (2010)
Douster – King of Africa fra Saga Africa (2010)
Batida, Bràs Firmino – Nufeko Disole fra Radioclit presents.. The Sound of Club Secousse vol. 1 (2010)
Radioclit – Tutule Dance fra Africa shines everywhere (2010)

For videre lytting anbefales
Shangaan Electro – New Wave Dance Music From South Africa (Sør-Afrika)
Various Artists – Akwaaba Sem Transporte (Angola)
Dj Znobia – Hard Ass Sessions (Angola/Portugal)
Various Artists – Radioclit presents: The Sound Of Club Secousse Vol.1
Radioclit presents… – Saga Africa
Buraka Som Sistema – Buffalo Stance

More from Radio Folkefest

På Kaffistova kan vi slikke såra

Coverlåter! Hvem kan motstå dem? I ukas episode hadde dere mulighet til...
Read More