Den nye sangen

På 60-tallet sto Chile i spissen for en folkemusikalsk bevegelse som skulle spre seg utover hele Latin-Amerika - og deretter verden. Nueva canción var den nye generasjonens stemme - og den sang i sosialismens toneart: dur.

På 60-tallet sto Chile i spissen for en folkemusikalsk bevegelse som skulle spre seg utover hele Latin-Amerika – og deretter verden. Nueva canción var den nye generasjonens stemme – og den sang i sosialismens toneart: dur.

Denne uka reiser vi til et kontinent vi ofte forsømmer – Latin-Amerika – og når vi gjør det, reiser vi uten frykt inn i panfløytens episentrum: Chile på 60-tallet. På denne tiden begynte politikken å strømme gjennom de unge musikerne, og mange av dem sluttet opp om sosialisten Salvador Allende. Folkemusikken er tross alt folkets musikk, og dermed begynte flere å lete fram de gamle folketonene til å utrykke sine politiske overbevisninger. Den nye sangen var født.

Violeta Parra var på mange måter bevegelsens frontkvinne, selv om hun ikke overlevde til å få oppleve det. Hun tok selvmord da hun var i 40-åra, og ble først anerkjent i eget hjemland etter at nueva canciòn-bevegelsen hentet henne fram igjen og fortalte historien om kvinnen som reiste landet rundt for å samle de chilenske folketonene. Hennes barn, Angel og Isabel, skulle også bli viktige skikkelser i musikkenbevegelsen. Victor Jara, som er husholdningsnavnet blant dem her i Norge, forgudet Violeta.

Etter militærkuppet, ble nueva canciòn en viktig del av motstandsbevegelsen mot Pinochet. Mange av musikerne måtte gå i eksil, og profilerte skikkelser, som kommunisten Victor Jara, ble drept i de første dagene etter kuppet. Sanger som tidligere var gledelig kampanjesanger for Allende, ble standhaftige protestviser, sunget i skjul. Sterkest av alt står Quilapayons store hyllest til folket “El pueblo unido jamàs sera vencido” – samlet er folket umulig å kue. Sangen har blitt tatt til inntekt til revolusjoner verden over – fra revolusjonen mot shahen i Iran i 1979, til Tunisia og Egypt under den arabiske våren i fjor.

Episode 10, sesong 5
Isabel Parra – Gracias a la vida (etter Violeta Parra)
Rolando Alarcon – Si somos americanos
Violeta Parra – Florecìo el copihue rojo
Victor Jara – Te recuerdo Amanda
Isabel Parra – Porque los pobres no tienen
Quilapayun – El pueblo unido jamàs sera vencido

Hør episoden her

More from Radio Folkefest

Fanfare for solo ukulele

Om de ofte har detaljkunnskap om brygging av ulike typer brennevin i...
Read More