Byjenta som ville lære om landbruk

Gjennom tre episoder skal vi se nærmere på norsk landbruk i vid forstand, og mens vi starter på bygda i den første episoden, ender vi opp midt i hovedstaden i den siste.

At Norge er en nasjon av bønder er en påstand som har gått ut på dato, men vi må ikke lenger tilbake enn til rundt 1950 for å skjønne hvorfor vi en gang ble betegnet som det. For den gang jobbet hver fjerde arbeidstaker i landbruket. 60 år etter opplever mange av oss rett og slett å ha mistet kontakten med naturen og med det mye av kunnskapen om jorda og hvordan den dyrkes.

I dag jobber bare 2 prosent av norske arbeidstakere som bønder, bare rundt 15% av dem er kvinner. Samtidig er vi mer opptatt av hva vi spiser og hvor maten kommer fra enn noen gang. Dessuten er det stadig flere som rett og slett stikker fingeren i jorda og blir urbane bønder. Og blant disse bøndene er kvinnene i flertall.

Gjennom tre episoder skal vi se nærmere på norsk landbruk i vid forstand, og mens vi starter på bygda i den første episoden, ender vi opp midt i hovedstaden i den siste.
Serien er produsert av Kjersti Kanestrøm Lie.

Episode 1

I den første episoden skal vi til fjellbygda Hedalen i Valdres. Det er der byjenta har sine røtter fra, og gården slekta hennes kommer fra kan lære oss mye om utviklinga i norsk landbruk, der trenden har vært nedlegging og effektivisering.

Episode 2

I denne episoden møter du forkjempere for “riktig mat”, og det er vegetarisk og vegansk mat, men også økologisk mat som står i fokus. Vi blir blant annet med med på lanseringen av Norges første vegetariske podcast, besøker Vegetarfestivalen og møter medlemmer i Kooperativet.

Episode 3

Siste episode er dedikert urban dyrking, og den urbane dyrkebølgen i Oslo som startet i 2012. Vi blir med til Herligheten parsellhage i Oslo sentrum, der folk er urbane bønder på 5 kvadratmeter. I tillegg møter vi den urbane dyrkeentusiasten Helene Gallis, som har fått innpass i det tradisjonstunge Landbrukskvartalet og Anniken Jøssund som forteller om skolehager i Oslo.

Written By
More from Admin

Åpningsfestival

Etter et år i brakker flyttet radiOrakel og Blitz inn i de...
Read More