Brass 2: Balkansk utblåsning

November er over oss igjen, høstløvene blir blåst av trærne med makt, men det er for tidlig for julemarsipan. Det er tid for mere brass. Forrige uke spilte vi musikk fra brassens fødeby, New Orleans, og denne uka gjør vi det igjen. Dagens tema er Balkan, brassens føde-region!

November er over oss igjen, høstløvene blir blåst av trærne med makt, men det er for tidlig for julemarsipan. Det er tid for mere brass. Forrige uke spilte vi musikk fra brassens fødeby, New Orleans, og denne uka gjør vi det igjen. Dagens tema er Balkan, brassens føde-region! Dere kan med andre ord glede dere til mer av det samme, og langt flere emosjonelle blåsere! Om dere derimot ikke likte forrige sending, så desto større grunn til å glede seg: vi er på ingen måte i Louisiana lengre. Sentimentale blåseinstrumenter er det fortsatt mye av, men ellers er de to brassutgavene ganske ulike.

Det er ikke så mye politikk i denne brasstradisjonen som man kanskje kunne forvente av regionens turbulente historie. Musikken er først og fremst dansemusikk og bruksmusikk, som mye annen folkemusikk. Blant de store navnene innen balkansk brass, er far og sønn Boban og Marko Markovic. Du husker dem kanskje fra Emir Kusturicas “Underground” hvor de og orkesteret deres er det levende lydsporet til våre helters røveraktige revolusjon. Disse har da også rasket til seg det som er av priser innen genren, deriblant høythengende utnevnelser som “The Golden trumpet”, “The First trumpet” og den kanskje noe mer uventede: “The Distant Trumpet”.

Videre kan vi si dette: I Romania har de enkelte og greit samlet alt musikalsk talent i to nabolandsbyer: Zece Prajini og Clejani. Det er et mystisk fravær av kvinner på alle nivåer. På et tidspunkt blir ting uventet funky. Resten kan høres i radioformat:

Episode 10, sesong 3
Fanfara Kalashnikov – (ukjent tittel)
Boban Markovic – Sheva
Boban i Marko Markovic Orkestar – Igraj devojko
Goran Bregovic – Kustino Oro
Fanfare Ciocarlia – Lume, lume (korversjonen)
Kocani Orkestar – Papigo
Mahala Raï Banda – Spoitoresa
Fanfare Ciocarlia – Asfalt tango

Neste uke:
Brassen oppdager sin mørke fortid, før alt ordner seg til slutt.

More from Radio Folkefest

Vi feirer ett års folkefest i hovedstaden!

Uken har vært dedikert til skamløs feiring av oss selv. Vi har...
Read More