3/5 – 19:00: Ny radiodokumentar «S.O.S Amazonas»!

I dag har vi premiere på radiodokumentaren «S.O.S Amazonas»! Serien er laget av Ninthu Paramalingam, med Emma Linnea Larsen på klipping med støtte fra FrittOrd

Serien S.O.S Amazonas består av to deler og tar oss med gjennom de mørkere sidene av Norges såkalte «samarbeid» med Brasil.

Det er en historie fylt med miljøkriminalitet, utnyttelse og kriminalisering av de som viser motstand.  Serien inneholder intervjuer med to modige kvinner som kjemper for sitt territorium, Sandra Amourim og Midiam Riberio, og kommentarer fra Hydro.

Les artikkelen fra Aftenposten – om Hydro-kritikeren som ble funnet drept i Brazil, 2018 >> (Av journalist Jan Gunnar Furuly)
LIVESTREAM FM 99,3 HER >>

 

Del 1. Norsk Hydro i Amazonas – (3. mai kl 19.00)

Norges innblanding i gruvedrift i Brasil har en mørk side, og ikke et grønt eventyr slik det ofte blir fremstilt. Episoden gir en innføring i Norsk Hydros etablering og drift i regnskogen samt utslippene som fant sted i 2018.  Innbetalinger til Amazonasfondet er smuler i forhold til summen som hentes ut i miljøødeleggende virksomhet. De som må takle konsekvensene av det mørkebrune profittjaget er urfolk, tradisjonelle samfunn og naturen. I området rundt Hydros virksomheterer det mange regionale konflikter om land. Disse konfliktene strekker seg helt tilbake til kolonitiden.

Les om attentatforsøket på aktivist og menneskerettighetsforkjemper – Sandra Amourim >>

Del 2. Å leve med Hydro – (10. mai kl 19.00)

I denne episoden får vi høre mer fra kvinnene som står i front for hvert sitt territorium og i kampen mot forurensingen fra gruvevirksomheten til Hydro. Midiam Ribeiro   og Sandra Amourim snakker om deres konflikt med Hydro, men også hvordan man kjemper med håp og mot for fremtiden. Det er ikke enkelt å stå opp mot et megaselskap som Hydro Alunorte, men Sandra og Midiam syntes det er verdt det. I denne episoden kan man høre hvordan det er å være en kjempende kvinne for naturen og mot kapitalen.

Norge gir milliarder til verning av regnskog, men tjener langt mer på aksjeutbytte fra virksomhet som er med på å ødelegge regnskogen

Les mer om saken fra NRK her >>

Denne repportasjen fra NRK (2019) –  går i dybden på Norges to ansikter i Brazils regnskog >>
Se hele serien 'Et lite Stykke Regnskog' // NRK Brennpunkt her >>

Februar 2019, Hydro: “Denne helgen er det ett år siden et kraftig regnvær førte til oversvømmelse i regionen Barcarena i det nordlige Brasil, også ved det Hydro-eide aluminaraffineriet Alunorte. Vi vil gjerne benytte anledningen til å forklare hva som har skjedd siden dette hendte, blant annet hva vi som selskap har gjort, og gi en oppdatering på hva brasilianske myndigheter har gjort”

Les hele artikkelen her:  Ett år siden oversvømmelsen i Barcarena i Brasil – hva har skjedd, og hva er det som gjenstår? 
– Norsk Hydro har opptrådt uetisk og uansvarlig /- Bistandsaktuelt >>

 

Fotnote: Intervjuene er oversatt fra portugisisk til norsk.
Stemmen til Sandra Amourim er fortalt av Larissa Avelar, og stemmen til Midiam Ribeiro er fortalt av Deise Nunes. Stor takk til begge!

Illustrasjon: Astrid Fadnes

More from Dokumentartimen